20 Април 2024, 15:34 Днес (0) | Вчера (10)

Гърция ще получи следващия транш само след положителна оценка на "тройката"

05 Декември 2013 17:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 декември 2013, 15:31

Трудно ще бъде изплатен през декември следващият транш от един милиард евро на Гърция, смята председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум

Трудно ще бъде изплатен през декември следващият транш от един милиард евро на Гърция, смята председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от вестник "Нафтемборики". Той намеква, че ще е трудно постигането на напредък на преговорите с тройката международни кредитори, но успокоява, че забавянето на транша няма да създаде финансов проблем на страната, предаде БТА.

Засега планираното за следващата седмица завръщане на "тройката" (екипът на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) в Атина се отлага. Кредиторите искат от кабинета Самарас да изпълни исканията им за реформи и съкращения.

Вестник "Имерисия" припомня, че за да бъдат изплатени един милиард евро на Гърция, които висят от юли насам, страната е длъжна да реализира четири структурни мерки и по-специално да извърши съкращения на 4000 държавни служители до края на тази година и да планира още 11 хиляди за уволнение през 2014 г., да изготви нов кодекс за адвокатите, да преструктурира оръжейните си компании и да уреди дълговете на държавата към бизнеса.

Анализатори в Атина смятат, че е невъзможно да бъде постигнато споразумение за транша от един милиард евро на заседанието на Еврогрупата в понеделник, но не изключват това, ако междувременно се стигне до някакво съгласие или кредиторите покажат склонност да бъде свикано извънредно заседание на Еврогрупата до края на месеца.

В анализ на "Ройтерс", цитиран от вестниците, се прави изводът, че Гърция е изправена пред трудна битка за завръщане на облигационните пазари.

Вестник "Та неа" се позовава на документ на председателя на Еврогрупата, в който се споменавало и за следващия транш от 4.9 млрд. евро, който Гърция трябваше да получи в рамките на втория спасителен пакет до края на декември. В него категорично се посочва, че парите ще бъдат изплатени само при наличието на позитивна оценка от страна на кредиторите за изпълнените от правителството искания.

Предвижда се 3.1 млрд. евро от този транш да дойдат от еврозоната, а 1.8 млрд. от МВФ, но при поставени условия, които Гърция е длъжна да изпълни. А те са свързани с бюджетния дефицит за 2014 г., за чието покриване кредиторите изискват от Атина нови мерки за икономии, които правителството засега отказва да приеме.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив