19 Април 2024, 14:28 Днес (8) | Вчера (11)

Гърция ще продаде до месец четири държавни компании

28 Август 2012 11:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2012, 12:01

Приватизацията и промените в данъчното законодателство са сред приоритетите на премиера Андонис Самарас наред с мерките за икономии в размер на 11.5 млрд. евро

 

Гръцкото коалиционно правителство планира в рамките на приватизационната си програма експресно да продаде до 30 дни държавната газова компания ДЕПА, газоразпределителната компания ДЕСФА, държавната лотария и компанията за конни надбягвания, а до средата на октомври да назначи консултант за раздържавяването на железопътния оператор ТРЕНОСЕ.

 

Икономическият екип на кабинета се надява скоро да финализира и приватизацията на млекопреработвателните предприятия "Додони", съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Приватизацията и промените в данъчното законодателство са сред приоритетите на премиера Андонис Самарас наред с мерките за икономии в размер на 11.5 млрд. евро, които се очаква да бъдат приети от управляващата коалиция. Те са поставени като условие от кредиторите в замяна на следващия транш от международната финансова помощ за Гърция.

"Целта ни е всичко да приключи през октомври", заяви гръцкият министър-председател.

Става дума за един изключително сгъстен график, който е бил разискван по време на разговорите на Самарас с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин и с френския президент Франсоа Оланд в Париж в края на миналата седмица.

Европейците не желаят проблема с Гърция да се протака повече, а правителството в Атина прави всичко възможно, за да получи следващия транш от 31.5 млрд. евро, за да налее свежи пари на пазара и да спечели време, за да реализира политиката си за насърчаване на растежа на икономиката.

Със сигурност може да се каже, че премиерът Самарас иска да отиде на срещата на върха на европейските лидери на 18 октомври с гласувани от парламента нови мерки за икономии и осъществена от управляващата коалиция приватизация.

Атина се надява с тези свои действия да изпрати позитивни послания към пазарите и Европа, така че Гърция да получи "зелена светлина" на заседанието на Еврогрупата на 8 октомври, а премиерът й Самарас да поиска от своите партньори удължаване на срока за бюджетна адаптация на срещата на върха, която ще се състои десет дни по-късно, коментират наблюдателите.

"И ние ще кажем нашето "победихме..", каза Самарас вчера в музея на Акропола при откриването на изложба за великия гръцки маратонец Спиридон Луис, спечелил сребърна купа за победата си в маратонското бягане на първите съвременни Олимпийски игри през 1896 г. в Атина. Купата бе предложена на търг от аукционна къща Christie's на 18 април в Лондон и сега се намира в музея на Акропола.

Гърция сега участва в един маратон, в едно състезание, което подлага на изпитание търпимостта и решимостта на спортиста, заяви Самарас, изказвайки убеденост, че Гърция ще успее да се пребори с кризата и да победи. 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив