28 Март 2024, 21:41 Днес (11) | Вчера (12)

Гърция ще пълни хазната с данък върху телевизионните реклами

29 Април 2015 16:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 април 2015, 15:06
Под лиценза на creativecommons

Според правителствени източници планът няма да включва нови сериозни компромиси извън тези, които вече са били дискутирани с европейските лидери

Очаква се днес Гърция да представи пакета законодателство за реформи пред кредиторите си, предаде "Ройтерс". 

Според правителствени източници планът няма да включва нови сериозни компромиси извън тези, които вече са били дискутирани с европейските лидери. Правителството обаче ще представи подробности относно планираните мерки за справяне с корупцията и избягването на данъци. Ще бъде публикуван конкретният законопроект, като по този начин правителството се надява да убеди партньорите си в реалните си намерения да го приложи. 

Пакетът ще включва данъчни реформи и реформи на държавната администрация, данък върху правата за телевизионно излъчване и данък върху телевизионните реклами, заявяват още източниците на "Ройтерс". Освен това туристите в най-популярните гръцки островни дестинации ще бъдат задължени да използват кредитни карти за транзакции на стойност, по-висока от 70 евро, с цел справяне с укриването на приходи. 

Преговорите между Гърция и кредиторите са в застой заради сериозни различия в гледните точки по отношение на реформите в пенсионната система и пазара на труда. Друга точка на разминаване е предложената инспекция за приходите от ДДС на гръцките туристически острови. 

Очаква се правителството в Атина да опита да отблокира преговорите, като оттегли плана си да повиши минималната работна заплата – идея, на която кредиторите силно се противопоставиха. 

Въпреки това правителството обяви, че няма да се съгласи на исканията на Брюксел за бъдещи съкращения на бюджета за пенсии. 

Проектът ще бъде обсъден на среща на гръцкия кабинет в четвъртък според анонимен източник на финансовото министерство в Атина. Ако бъде одобрен, той ще бъде дебатиран и в парламента. 

Атина трябва да изплати вноски по заеми на стойност 1 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ) през май. Представянето на списъка с реформи е последният шанс на гръцкото правителство да ускори преговорите с кредиторите си и да получи нов транш финансиране, преди да остане без средства в хазната си. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив