29 Март 2024, 16:22 Днес (11) | Вчера (11)

Д-р Ваньо Шарков: От първи април ще има основен пакет здравни дейности

11 Март 2016 09:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2016, 09:25
thinkstockphotos.com

НЗОК ще гарантира онзи обем дейности, който лечебните заведения са имали през миналата година

От първи април при всички положения ще имаме основен пакет, а допълнителният пакет, независимо от названието му, ще бъде регламентиран с промени в Закона за здравното осигуряване, които ще бъдат внесени в Народното събрание. Това обясни в предаването "Преди всички" по БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и подчерта, че в закона ще бъдат разписани и критериите, за да има спокойствие и следващите министри на здравеопазването да бъдат защитени и от Конституционния съд.

Предприели сме необходимите действия, наредбата за здравните дейности е качена за публично обсъждане във вида, в който Конституционният съд иска да бъде, поясни Шарков и уточни, че в мотивите си съдът посочва, че разделянето на пакетите на основен и допълнителен не е противоконституционно, но отправя изискване критериите да бъдат описани в закона.

15 години имаше основен пакет в България и през тези години никога не е имало критерии кои заболявания влизат в него, каза още Ваньо Шарков. По думите му, когато няма медицински и здравни мотиви, опозицията търси съдебни клаузи, за да се противопоставя срещу всичко, което се върши.

Д-р Шарков отрече да има хаос. НЗОК ще гарантира онзи обем дейности, който лечебните заведения са имали през миналата година, потвърди той.

На въпрос на какво се дължат атаките срещу националната здравна карта, заместник-министърът отговори, че има хора, които се притесняват, защото 15 години нищо не се е случвало в системата на здравеопазването, което предизвиква обезверяване и критичност срещу промените.

Ваньо Шарков призова "да спрат две тежки спекулации – че ще бъдат намалени онколеглата и че заради наличие на повече от средното за Европа центрове за инвазивна кардиология не всички ще могат да сключат договори за дейността си".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив