04 Май 2024, 05:09 Днес (0) | Вчера (0)

Д-р Константин Димов е назначен като директор на болница "Пирогов"

05 Декември 2023 15:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 декември 2023, 15:22

Мотивите за освобождаването на досегашния шеф д-р Валентин Димитров са нарушения, установени от одит на Министерството на здравеопазването

Д-р Константин Димов е назначен като директор на болница "Пирогов", съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ). Д-р Димов ще заема поста до провеждането на конкурс. По-рано от пресслужбата потвърдиха, че досегашният директор - д-р Валентин Димитров, е освободен от длъжността директор на болницата.
Мотивите за освобождаването на д-р Димитров са констатираните нарушения в доклад от проверка, извършена от звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници. По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ - компетентен орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му, с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение.
Друг мотив за освобождаването на д-р Димитров е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники, допълниха от пресслужбата.
Преди дни пред болницата беше организиран протест заради решение на комисията след конкурс за избор на началник на Клиниката по детска хирургия, според което досегашният началник не може да участва в последния етап на конкурса заради получена оценка на работата му 4,14. Тогава д-р Димитров каза пред журналисти, че може и да не се съобрази с решението на комисията и ще вземе най-доброто за болницата решение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив