06 Май 2024, 00:54 Днес (0) | Вчера (1)

Д-р Стойчо Кацаров: Болничните лимити са глупост с неблагоприятни последици

06 Октомври 2015 13:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 октомври 2015, 11:56
Под лиценза на creativecommons

Въвеждането на лимитите е голяма глупост. Това заяви пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването

Той отбеляза, че последиците от лимитите са много неблагоприятни и за пациентите, и за болниците, и за цялата здравна система, защото с времето се създавал манталитет на чиновници.

Кацаров не вижда реален плюс дали Здравната каса ще плати дадена медицинска дейност след месец или след два, както и какъв е смисълът пациентът да чака, след като болницата има капацитета да го оперира и този месец. Логиката се губи тук, категоричен е Кацаров.

Относно основния и допълнителния пакети, той смята, че здравното министерство е подходило много предпазливо при разделянето им. Огромната част от дейностите щели да продължат да са в основния пакет така, както са били и досега.

Припомняме, двата пакета разделят заболяванията и за тях ще плаща Здравната каса.

Д-р Стойчо Кацаров не вижда опасност от гледна точка на критериите, по които ще се определя кой случай към кой пакет ще бъде отнесен. Според него обаче винаги ще има и елемент на субективизъм, на човешка преценка.

По мнението на Кацаров, предложението подсказвало, че идеята за изваждането на голям брой дейности в извънболничната помощ няма да бъде реализирана. Направило му впечатление, че за огромната част от дейностите - 20 пътеки, които се предвижда да се изпълняват в извънболничната помощ, се предвижда "изпълнение в болницата", така е означено - амбулаторна дейност, която се изпълнява в болница. То някак си е недомислено, коментира специалистът.

Според него трябва да се подходи по-смело по този въпрос и да се позволи на медицинските центрове и диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) да извършват това, което се нарича "еднодневна хирургия", независимо дали става дума за очни операции, коремни операции, атроскопии. Стойчо Кацаров е категоричен, че има много голям брой дейности, които спокойно могат да се извършват в извънболничната дейност.

Той коментира, че ролята на леглата е издигната в някакъв култ. По думите му, те не са нищо съществено, не са константна величина, не са и абсолютен показател. Той намира за изцяло погрешен разговорът, ако има свободни легла да настанят хора или едва ли не колко точно трябва да има и да се фиксират в закон.

Кацаров коментира още, че Лекарският съюз е в правото си да изисква ново остойностяване на медицинските дейности, макар че до този момент да не са постъпили конкретни предложения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив