28 Септември 2024, 11:25 Днес (0) | Вчера (0)

ДЗИ покрива и отговорността на работника

01 Ноември 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

"ДЗИ ­ Общо застраховане" предлага и продукт, който покрива регламентираната в Кодекса на труда ограничена имуществена отговорност на работника или служителя към работодателя.

Ако по време на изпълнение на трудовите си задължения наемният работник нанесе някаква щета на предприятието, могат да му бъдат удържани от една до три заплати. С този продукт удържаните пари могат да бъдат върнати на работника или на фирмата.
Застраховката "Отговорност на работника или служителя" се сключва от предприятието. Цената є се определя в зависимост от рисковия клас на дадената фирма, от числеността на персонала є и разпределението му на работници и ръководители. Значение има и средното месечно трудово възнаграждение в предприятието. Застрахователната сума пък се определя като сбор от уговореното месечно трудово възнаграждение на работниците и служителите, които към момента на сключване на застраховката работят за дадената фирма по трудов договор.
При настъпване на застрахователно събитие обезщетението се определя на базата на съдебно решение или на заповед на застрахования за удържане на дължимата сума от заплатата на виновния за инцидента работник или служител. ДЗИ изплаща обезщетението на работодателя или на работника в зависимост от това, дали въпросната сума вече е удържана от виновния за вредата служител или не.
Извън обхвата на тази застраховка са обезщетенията за причинени вреди на персонала, отчетническите липси или пропуснати ползи, както и вредите върху живота и здравето на трети лица.
За да бъдат изплатени обезщетения по "Отговорност на работника или служителя", застрахованата фирма трябва да уведоми своевременно ДЗИ за инцидента. Освен това е необходимо предприятието да докаже по безспорен начин наличието на застраховката и настъпването на съответното застрахователно събитие.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив