03 Юли 2024, 03:04 Днес (0) | Вчера (6)

ДЗИ предложи рекордно висока лихва по застраховките "Живот

07 Януари 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Отпадането на данъчните преференции най-вероятно ще свие пазара. ДЗИ ще предложи на клиентите си, сключили застраховки "Живот" в лева, лихва от 14.5% за 2002 г. , съобщиха в понеделник от дружеството.

Полиците, които са сключени в долари, ще получат от своя страна доходност от 6%. Клиентите, предпочели пенсионни застраховки и застраховки с общ пласмент на резервите, ще получат съответно 10% за левовите и 5% за застраховките в долари и евро.
Обявените лихви са по-високи, отколкото всяка друга инвестиционна алтернатива, предлагана в страната. За сравнение например спестените пари в левов банков депозит носят на притежателя си годишно между 4 и 4.75%, във валута - между 2 и 3 на сто, а инвестиция в държавни ценни книжа (ДЦК) носи около 7%. Предпочитаният като сигурен и доходен инструмент щатски долар за последната година е генерирал печалба от курсови разлики от около 5.50%. Доброволните пенсионни фондове, които също са изгодна алтернатива за влагане на свободните средства, през миналата година олихвиха партидите на осигуряващите се при тях лица с най-много 13%.
Останалите по-големи животозастрахователни компании още не са обявили своите лихви по полиците. От "Алианц живот" заявиха, че ще го направят в началото на февруари, като за миналата година доходността по застраховките бе 14.07%. През миналата година все още държавният застраховател обяви доходност от съответно 11% за левовите застраховки и 6% за тези във валута.
"Доходът по левовите застраховки, обявен от ДЗИ, е прекалено висок и звучи малко нереално", усъмниха се застрахователи, пожелали анонимност. Според тях такава лихва може да се получи или чрез продажба на имоти, включени в резерва или чрез репо-сделки с ДЦК.
"Доходността е реализирана най-вече на база на притежавания от нас пакет ЗУНК-облигации. ДЗИ притежава инструменти, които са закупени преди много време и продължават да носят доход, който сега е недостижим", обясни Здравко Десимиров, изпълнителен директор в държавния застраховател. Според него обявените от ДЗИ лихви върху застраховките са реални за разлика от анонсираните постижения от някои други компании. Притежаваните ЗУНК-ове от ДЗИ са на стойност около 26 млн. лв. номинал.
Въпреки безспорно високата си доходност засега застраховките "Живот" не се радват на особена популярност у нас, най-вече поради липсата на достатъчно платежоспособно търсене. Основните потребители на този тип застраховки бяха клиенти, желаещи да се възползват от възможността за спестяване на данъци, тъй като платените премии по застраховките "Живот" се приспадаха от облагаемата сума. В края на миналата година обаче парламентът реши да облага с еднократен данък от 20% внесените по полиците суми, в случаи че договорите се прекратят преди изтичане на срока на застраховката. Според запознати предложената от ДЗИ рекордна доходност е опит да се привлекат нови клиенти след загубата на данъчните преференции.

Борислав Йорданов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8202
GBP 2.4796 2.4887 2.3066
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив