24 Април 2024, 13:36 Днес (8) | Вчера (6)

ДЗИ стартира проект "Доверена болница"

17 Април 2002 news.bg по статията работи:
A+ A-

За да облекчи процедурата на лечение на своите клиенти със здравна застраховка, ДЗИ стартира проект “Доверена болница”.

 По силата на договори, сключени между болничното заведение и застрахователя, заплащането на здравната услуга ще се извършва директно на болницата. Началото на проекта ще е в Първа МБАЛ в София на 1 май, а от 1 юни подобни схеми на работа ще действат и в страната.

Според Ирина Пейчева, директор “Групови застраховки и презастрахователна дейност” в ДЗИ ЕАД, чрез този проект постепенно ще се елиминира един от недостатъците на досегашната система на здравно застраховане – пациентът сам да финансира лечението си, а впоследствие застрахователят да прави плащания за медицински разходи.

Интересът на българите към здравните застраховки като механизъм за защита на личните финанси от здравни рискове постепенно ще расте. Това е обобщението на специалисти от Държавния застрахователен институт, направено днес на семинар в София, посветен на здравните застраховки. В условията на изграждаща се система на здравно осигуряване застраховките се явяват като достъпна алтернатива за намаляване на разходите на пари и време за лечение и медицински услуги.

Здравните застраховки предоставят на гражданите по-голяма финансова свобода и свобода на избора на вида и качеството на медицинските услуги. Лицата, които разполагат със здравна застраховка, могат да избират услуги (лечение, специализирани изследвания и др.) извън пакета, предлаган от здравноосигурителните фондове.

Чрез здравните застраховки значително се съкращава пътят на лечение и се намалява финансовото бреме при изследвания и закупуване на медикаменти. Комплексната здравна застраховка покрива също така и разходи за прегледи, престой в болница и оперативно лечение.

ДЗИ предлага здравни застраховки още от 1990 г. През 1999 г. дружеството разработи Комплексна здравна застраховка, която покрива едновременно различни рискове.

Според Емилиян Кунчев, ръководител сектор “Здравни застраховки” в Дирекция "Групови застраховки и презастрахователна дейност", в момента ДЗИ е лидер на пазара на здравни застраховки.

През 2001 г. дружеството е сключило 1 500 договора, с които е застраховало срещу здравни рискове около 60 000 души.

Приходите от застрахователни премии по здравни застраховки на ДЗИ през 2001 г. ДЗИ са се увеличили с 10 на сто спрямо 2000 г.


 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив