16 Април 2024, 13:22 Днес (6) | Вчера (10)

ДКЕВР: Не можем да гарантираме, че няма да има ново поскъпване на тока

05 Ноември 2014 12:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 ноември 2014, 11:57
Под лиценза на creativecommons

Цените на електроенергията бяха повишени от 1 октомври. Оттук-нататък трябва други институции да преценят дали могат да бъдат намалени цените чрез други действия

Не можем да гарантираме, че няма да има нови увеличени. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова след днешното открито заседание на институцията.

"Нека видим какво ще прави правителството и парламента – дали ще имат инициативи в областите, в които сме посочили, че съществуват проблеми или не. Не да казват колко да бъдат цените – тоест да диктуват на ДКЕВР какво да прави. Възможно е да бъдат променени законите свързани с ВЕИ-ата. Има такива идеи. В момента ние можем да спазваме установените закони. В нашите ръце няма действия, които да са рационални в момента и да можем да повлияем на ситуацията”, обясни Тодорова, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ стойността на електроенергия от топлофикациите няма да се променя.

"Дефицитът в Националната електрическа компания ще бъде или за сметка на потребителите, или за сметка на НЕК. Наблюдаваме тенденция за поевтиняване на природния газ. Има вероятност в края на тримесечието да има увеличение на печалбите на енергийните доставчици, които най-вероятно ще останат за тях, а цените няма да бъдат променяни”, обясни Тодорова.

Тя призна още, че топлофикациите не знаят как да реагират на исканията за опрощаване на таксата за сградна инсталация.

В петък комисията ще излезе със становище и ясни указания към топлофикационните дружества какво да предприемат. Проучването на регулатора показало, че Законът за защита на потребителите противоречи на Закона за енергетиката. Така в единия е записано, че услуга се заплаща тогава, когато е поискана от потребителя, тоест, когато абонатът не иска да ползва парно, може да се откаже от сградна инсталация. 

Това обаче противоречи на Закона за енергетиката, който според регулатора отразява коректно европейската директива.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив