19 Април 2024, 16:22 Днес (10) | Вчера (11)

ДКЕВР поиска НЕК да намали цената по договорите с двете американски централи

29 Май 2014 16:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 май 2014, 16:04

Енергийният регулатор ДКЕВР поиска от НЕК да започне преговори за промяна на условията, при които изкупува дългосрочно енергията, произведена от централите "Контур Глобал Марица-изток 3" АД и "Ей И Ес 3С Марица-изток 1" ЕООД. Това се разбира от решение на комисията

Според комисията договорите с двете централи трябва да се променят така, че да се намали с 30% цената, по която в момента се плаща тока на ТЕЦ "AES – 3C Марица-изток 1" с 30%, като се предвиди  енергията от един блок на централата да се продава на свободния пазар.

При ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3"  искането е плащаната цена на тока да се намали с 20 на сто и отново енергията от единия блок да се продава на свободния пазар.

Регулаторът предлага на министъра на финансите да сезира Европейската комисия за необходимостта от разглеждане на условията по действащите споразумения с централите.

Причина за това е, че ДКЕВР е установила, че действащите договори не са съвместими с въведените нови европейски изисквания за конкурентни пазарни условия.

Споразуменията не съответстват на стандартните договори за изкупуване на електрическа енергия, сключвани на европейските пазари, и поставят "Контур Глобал Марица-изток 3" АД и "Ей И Ес 3С Марица-изток 1" ЕООД в по-изгодно икономическо положение както от другите производители на енергия, така и от потенциалните нови участници на пазара, се посочва още в решението на регулатора.

Той подчертава, че този проблем е отчетен и от европейските институции, които след направено проучване на казуса поставят настоящите договорите в графата "нерегламентирана държавна помощ".

Причината да бъдат така определени споразуменията е в създаването на икономическо предимство за съответните производители, както и в нарушаване на конкуренцията.

Направените анализи на условията в съответните договори показват, че механизмите за ценообразуване не съответстват на принципите за ценообразуване и целите на Третия енергиен пакет, премахващ пречките пред конкуренцията на енергийния пазар.

Анализът на законовите разпоредби, които определят ангажиментите на НЕК за изкупуване на електрическа енергия от определени производители и конкретно от тези две централи показал, че те не са съобразени с реалното потребление на ток в страната, посочват още от регулатора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив