28 Март 2024, 23:46 Днес (11) | Вчера (12)

ДКЕВР проверява ЕРП-та

18 Февруари 2013 09:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 февруари 2013, 09:17
Нова телевизия

За национализация въобще не трябва да се говори. Това, което може да се направи, е да се отнеме лицензът, обяви Делян Добрев

"Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се е самосезирала и през следващите дни ще провери има ли нарушения, които да дават основание за отнемане на лицензите на ЧЕЗ". Това заяви в „Здравей, България” Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма.
 
По думите му ЕРП-тата, благодарение на законовата възможност да възлагат поръчки на трети лица, са сключили договори за милиони. „Агенцията за държавна финансова инспекция ще провери всички дружества. Спешно трябва да променим законите, за да може тези дружества да се контролират постоянно”, каза министър Добрев и допълни, че това ще стане още тази седмица.
 
Той съобщи още, че ще бъдат проверени и останалите две електроразпределителни дружества, като резултатите ще са ясно до 20 дни. Законите ще бъдат променени така, че всички органи да могат да правят проверка на тези фирми всяка година, а не както досега - на пет години. Промените в закона трябва да са факт още тази седмица, увери министърът. „Лесно е да се каже, че хората няма да платят неустойките по договорите, но няма кой друг да плати”, допълни той.
 
Процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП-тата продължава около месец. „Лесно е да се поиска прекратяване на договорите, но е трудно да се пресметне какви ще са последиците”, каза той.
 
„Съдържанието на фактурите се определят от правилата на Европейския съюз, а не от ДКЕВР. Двата реда, който ги е нямало и са нови, са за зелена енергия и невъзстановим разход. „Загубите са за сметка на крайния потребител, защото те влизат в цената като разход. 7% от тези разходи са над сметката ни на потребление заради големи загуби по мрежата”, каза енергийният министър.
 
Според него протестиращите много справедливо са поискали договорите на ЕРП-тата да бъдат разсекретени и публикувани. „Хората имат право да ги видят. Ще направим всичко възможно, за да се види кой е виновен", каза Добрев.
 
Протестиращи попитаха министъра защо скъпата енергия се продава на хората, а евтината се изнася. „Защото те са задължения на държавата и няма как тя да задължи някой навън да купува тази енергия”, отговори Добрев и допълни, че тези, към които нямат задължения, могат да продават енергия на свободния пазар.
 
 Протести ще има докато исканията на хората не бъдат изпълнени, категорични бяха организаторите на демонстрациите срещу монополите.
 
„За национализация въобще не трябва да се говори. Това, което може да се направи, е да се отнеме лицензът. Опитваме се да намерим решение, а опозицията се опитва да ни вмени вина", допълни той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив