03 Май 2024, 19:30 Днес (0) | Вчера (13)

ДПС иска предсрочни избори на 28 април (коментари на политиците за оставката)

20 Февруари 2013 09:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 февруари 2013, 11:00

Дотогава кабинетът да работи в оставка, иска Местан

Най-важното сега е всички останали парламентарни групи да завят пред президента, че няма да приемат мандат за съставяне на друго правителство, защото е провален не просто кабинет – в не по-малка степен е провалено парламентарното мнозинство. Това обяви пред бТВ Лютви Местан, председател на ДПС
Местан обяви, че е за предсрочни парламентарни избори, а не за съставяне на служебен кабинет. Дотогава кабинетът Борисов може да работи в оставка, подчерта ДПС.

 

Костов: Борисов дезертира, връчи властта на БСП и ДПС

Лидерът на ДСБ Иван Костов обвини премиера Бойко Борисов и правителството, че с оставката си на практика дезертират и бягат отговорността да решат проблемите, заради хората излязоха на протест. Той нападна и БНТ за директното предаване на изявлението на министър-председателя.

"Правителството дезертира, това ли е решението", попита риторично Костов от парламентарната трибуна.  По думите му Борисов на практика е връчил управлението на БСП и ДПС: "Оставката е прегръщане на политиката на ДПС и БСП, като подхвърляне на ключ на катастрофирала кола. Нещата, мерките, които Борисов обяви вчера са неизпълними. Ще вкарат във фалит енергопроизводители. Ще ни изправят в съда в Страсбург, това не е решение."

Костов заяви още, че БСП и ДПС бързат да вземат властта, без да знаят какво трябва да направят за решаването на проблемите: "Ще започнат да строят "Белене" ли?"

"БСП много добре знаят, че нямат потенциал да решат тези проблеми", подчерта бившият премиер.

Той възрази остро срещу критиките, които преимиерът Бойко Борисов отправи по-рано към ДСБ и неговите партньори: "Опитва се да пробута на хората на улицата, че Костов и "Синята коалиция" са виновни." Той повтори тезата си, че управлението на Бойко Борисов не е дясно.

Цветанов: Това е държавническото поведение на един истински държавник

Това е държавническото поведение на един истински държавник. Така вицепремиерът Цветан Цветанов коментира пред журналисти в парламента оставката на кабинета.

„Премиерът беше много ясен, така че по-добре да се придържаме към това, което каза премиерът. Мисля, че той е абсолютно прав". Така вътрешният министър отговори на въпрос кога е взето решението за оставката на правителството.

 

Първанов: Ако оставката е начало на нови конфронтации, нищо добро не ни чака

Очаквах тази оставка, доколкото тя беше най-реалистичното. Нямаше друг начин да се спрат протестите. Това каза за Нова телевизия Георги Първанов - президент на Република България (2002-2012). Едно служебно правителство тепърва ще влиза в тези проблеми, но досегашното не направи нищо.

„Трябва да бъде свикан Консултативен съвет по национална сигурност при президента и да се търсят решения, близки до консенсуса както краткосрочни, така и по-стратегически, защото така направихме и през 1997 година. Ако оставката е начало на нов кръг от конфронтация, нищо добро не ни чака. От една подобна стъпка ГЕРБ излиза с по-малко поражения, но това е едно добро решение за България", допълни още Георги Първанов.

Христо Бисеров: Не знаем дали след 2 часа Борисов няма да си промени мнението

„Не знаем след два часа дали няма Бойко Борисов да си промени мнението, неговото „да" дали ще стане „три пъти не". Това каза от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на ДПС Христо Бисеров по повод оставката на кабинета на Бойко Борисов.

"ГЕРБ не дойде на власт от избор на народа, ГЕРБ дойде на власт с депутатите на Синята коалиция, РЗС и Атака. След това той ги превърна в свои независими субсидирани народни представители", заяви Бисеров.

„Трябва веднага да отидем на избори, всички регламенти показват, че избори може да има до края на месец април. 28-ми е датата, която е достижима. Нека чуем последното да или не на премиера и да отидем на избори, хората да определят формата за управление на България", допълни Христо Бисеров.

 

Сидеров: Трябва служебен кабинет с представители на протестиращите

Волен Сидеров призова за създаването на служебен кабинет, в който да няма представители на вече управлявали партии от сегашната политическа система, а изцяло нови лица избрани от народа.

„Моят съвет към тези, които излизат да протестират, е да концентрират енергията си и да излъчат способни за преговори организационни, инициативни комитети, исканията им да бъдат поставени и обсъдени. От страна на парламентарно представените партии, да се направи план-програма за действие на служебен кабинет, който президентът следва да назначи. Този служебен кабинет да съдържа в себе си представители на протестиращите, в него да няма представители на вече управлявали партии, включително и сегашната", каза председателят на "Атака" Волен Сидеров.

Лидерът на "Атака" е категоричен, че трябва да има гаранция, че този служебен кабинет ще осигури честност и прозрачност на изборите, защото продължава да бъде опасно да не се проведат честни избори.

Според него трябва да се направи план-програма за следващо правителство и кабинет и да се потърси сметка от предишните управлявали, които са причинили всичко това.

"Трябва промяна на политическия и икономическия модел, връщане на ресурсите и икономиката в български ръце", каза Сидеров.

Това е достойна постъпка, защото протестите ескалират, коментира лидерът на "Атака" за оставката на кабинета "Борисов".

 

 

Яне Янев: Борисов постъпи достойно, показа почтеност

"Бойко Борисов отстъпи достойно и показа, че в България може да има почтеност в политиката при такава ситуация", каза Яне Янев, лидер на РЗС, пред Нова тв.

Според него страната е поставена пред тежка институционална криза. "Спасението на България е нова конституция. Възможностите на този парламент не са изчерпани", допълни той.

Той каза още, че парламентът ще се разпусне, но преди това трябва да се знае накъде отива България.

Кунева: Това бе единственият възможен изход

"Г-н Борисов избра единствения възможен изход от създалата се ситуация. През последните седмици хиляди българи излязоха на улицата, за да изразят своето недоволство, своята обида и своя гняв. Съзнаваме, че оставката няма да подобри тежкото икономическо положение на българския народ, което се влоши в изминалите три години и половина, но се надяваме, че тя ще доведе до нормализация на ситуацията и до нужното спокойствие". Това е официалното становище на председателя на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева по повод оставката на правителството. Тя определи случилото се е и като добър урок за всеки, който реши да подцени

гражданското общество. "Оттук насетне е от съществено значение какво правителство ще проведе следващите парламентарни избори", смята още Кунева. Тя призовава парламентарно представените партии да се откажат от мандатите си, които предстои да получат. "От "Движение България на гражданите" призовахме още

вчера да се състави служебно правителство, което да гарантира честни и свободни избори. България има нужда стабилност и от нормализация, която да превърне икономическия растеж в национален приоритет", казва още Кунева.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив