16 Април 2024, 17:16 Днес (10) | Вчера (10)

ДПС може да сезира Конституционния съд заради събирането на здравни вноски 15 г. назад

23 Февруари 2015 15:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 февруари 2015, 14:39
Под лиценза на creativecommons

Предложените промени в системата на здравеопазването ще предизвикат неравностойно положение между осигурените лица и евентуални дела срещу здравните заведения заради отложени лечения

Това казва председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов в интервю пред вестник "Труд".

Движението за права и свободи също така може да се обърне към Конституционния съд, ако бъде прието предложението за ретроактивното събиране на дължими здравни осигуровки.

Промените в Закона за здравното осигуряване предвиждат здравните услуги да се разпределят в два пакета.

В основния пакет ще влизат спешните състояния и социално значимите заболявания, като там падат лимитите за лекарства и лечение. При допълнителния пакет ще се въведе възможност за доплащане, като осигурените ще могат да избират дали вноската им да бъде в НЗОК или в частен фонд.

Комисии от експерти пък ще проверяват дейностите на здравните институции, съвместно със Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Според Адемов не може да се говори за радикална реформа, както е обявявано от Министерството на здравеопазването, а по-скоро за частични дейтвия, и има проблеми в разпределението и ползването на отделни дейности в различните пакети.

"Независимо че плащат една и съща здравна вноска, едните (осигурени - бел.ред.) ще имат гарантирани права, а другите ще ги реализират чак след изчакване в листа или ако сключили т.нар. здравна застраховка", казва той.

Според него няма ясни критерии за отлагането на дадено лечение и е възможно чакащите да заведат дела в административните съдилища.

Предложението за независим контрол над медицинските дейности е добро, признава Адемов, но това трябва да бъде много добре регламентирано. "Намесата на държавен служител в контрола на качеството на медицинската дейност, от една страна, и от друга - спазването на правилата на добрата медицинска практика, означава, че свободната лекарска професия ще бъде подложена на нерегламентиран контрол."

Движението за права и свободи ще потърси парламентарна подкрепа за сезирането на Конституционния съд, ако бъде приета промяната за ретроактивното събиране на дължимите вноски. Настоящото предложение предвижда да бъдат търсени дължимите вноски за последните 15 години.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив