05 Май 2024, 04:17 Днес (1) | Вчера (0)

Да си българин не е участ, да си българин е чест, каза новият държавен глава2

19 Януари 2017 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 януари 2017, 16:18

Новоизбраните президент и вицепрезидент се заклеха в Народното събрание

Новоизбраните президент и вицепрезидент ген. Румен Радев и Илияна Йотова се заклеха пред Народното събрание.

"Заклевам се в името на Р България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", бе текстът на клетвата, която произнесоха последователно Румен Радев и Илияна Йотова. Двамата подписаха клетвен лист. В пленарната зала прозвуча националният химн и химнът на Обединена Европа.

Веднага след полагането на клетвата президентът Румен Радев произнесе своето първо слово като държавен глава.

"Благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история, да бъда държавен глава на многолик народ. ... В нашата държава съжителстват различни етноси и религии, но въпреки това политическите страсти отказват да се смирят. Животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, когато е преразказан в минало свършено време. Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време. Тя зависи от способността на милионите граждани да осъзнаят общите си интереси, от морала на политиците и волята им. Такава е логиката на демокрацията. ... Държавност се гради с натрупване, затова бих желал да изкажа своята признателност от постигнатото от моите предшественици.  ... Всяко поколение има своето изпитание. Преходът се оказа нашият жребий", каза в своето слово Радев.

Президентът подчерта, че у нас имаме многопартийна система, но партиите са повече от идеите за България.

"От панорамен поглед страната е изпълнила програмата на историческия преход, но погледът е привилегия на политиците и инструмент на анализаторите. Погледът на обикновения гражданин вижда друго. ... Свикнахме да гласуваме, но мнозина днес не виждат смисъл да го правят, примирихме се с изборните злоупотреби" ... Отчуждението на гражданите от политическата класа е благодатна почва за популизъм. Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем", посочи още държавният глава. "Партийната генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична от днешната политическа ГМО кухня. Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем", каза още Радев. Той призова депутатите да проявят отговорност пред избирателите и да предложат избор между личности, но да не се оставят и остави стотици хиляди българи без политическо представителство.

Президентът каза, че съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание.

Според Румен Радев сянката на несправедливостта лежи върху двете най-важни социални системи – здравеопазването и образованието. Проведените реформи в тези области не са създали работещи механизми. В здравеопазването отчитаме все повече отделяни средства, но обикновеният пациент все по-често се сблъсква с доплащане, подчерта държаният глава и добави, че системата се нуждае от строг контрол, по-малко бюрокрация, професионален морал, който да върне доверието на пациентите и мотивация, която да отвори перспектива на лекарите и медицинските сестри в България. Образованието пък трябва да съдейства за равния старт на българските деца, независимо от материалното състояние на семействата. Част от проблемите в системата е и ниският социален статус на учителя, а във висшето образование местата са повече от кандидатите. "Длъжни сме да съхраним и развием научния потенциал на България чрез стимулиране на работните връзки между студенти и учени и адекватно финансиране на научните програми." Нужни са усилията на държавата, академичната общност и бизнеса за развитието на млади хора, които да посрещат предизвикателствата на бъдещето, не само с наизустени знания, а и с умения за самостоятелно творческо мислене и адаптивност, подчерта още президентът. Той добави, че българската наука е след недолюбваните деца на прехода, а внушението, че единствено пазарът трябва да определя нейното финансиране, е плод на невежество.

По една от важните теми - външната политика, държавният глава каза, че българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тази политика трябва да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове. Президентът бе категоричен, че членството ни в ЕС и НАТО не трябва да бъде поставяно под въпрос.

Радев засегна и темата за икономическото положение у нас. "Бедността на хиляди българи е упрек към всички нас, от нея избуява и престъпността." Българската икономика изглежда устойчива, данъците са ниски, растежът е налице, но и тук погледът на обикновения гражданин вижда друго - десетки българи са на гурбет, за да изхранват семействата си, в много села се завърна вересията, корупцията възпира чуждите инвеститори. Радев каза, че е важно да се създадат условия, при които младите да остават в България и обеща да работи с всички сили сънародниците ни зад граница да усещат подкрепата на държавата.

Румен Радев каза, че като президент няма амбиция да превишава своите конституционни правомощия, но няма и да допусне тяхното орязване или обезсилване. Той обеща да стимулира обществения дебат по важни теми и да търси максимално съгласие при вземането на решения.

Радев посочи още, че ще бъде президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност, религия и етнос и ще се противопоставя на опитите за поляризация.

"Малко думи, но резултатни действия, е моето кредо", посочи държавният глава. В словото си той добави още: "Да си българин не е участ, да си българин е чест".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив