19 Април 2024, 04:09 Днес (0) | Вчера (11)

Далавера с ВИП номера за 2 бона в нета

22 Ноември 2016 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 ноември 2016, 09:02

Мобилните оператори ги предлагат по 100 лв.

Далавера с ВИП номера, които се продават за 2 бона, върви в нета. В платформи за лични обяви лесно могат да се намерят от т.нар. златни, сребърни и лесни GSM телефони, показва проверка на "Монитор".

Изборът от номера е голям, а цената варира в зависимост дали е предплатена карта, или е с тарифен план. Влияние на цената оказва и съчетанието цифрите в номера. Стойностите тръгват от 30 лв. и минават 2100 лв. Тарикатите, които продават на воля гъзарски номера, дори предлагат на своите клиенти отстъпка от месечните абонаменти, стана ясно още от проверката на "Монитор".

След като получим желания от нас номер и подпишем двугодишен договор, месечната такса, която ще трябва да плащаме на телекома, ще бъде 25 лева. Срещу тази сума получаваме неограничени минути за разговор и 5 GB интернет на максимална скорост. Ако обаче отидем директно в магазина на мобилния оператор и подпишем договор, месечната ни такса скача на 33,99 лева, обяснява търговецът. По думите му, след като си изберем номер, е необходимо да платим първо 200 лева капаро в случай, че се откажем  да вземем договора. На въпроса ни как става подписването и прехвърлянето на контракта, продавачът каза, че лично ще дойде от Стара Загора до София. Условието му е обаче да се срещнем в един от столичните молове и там да посетим офис на мобилния оператор, където да подпишем документите и договорът да бъде прехвърлен от негово име на клиента.

Получихме и оферта, ако закупим повече от един номер, да ни бъде смъкната цената със 100-200 лева. Фактура или касова бележка, разбира се, ни бе отказана. Друг продавач пък обясни, че номерата на цени до 200 лева са предплатени. Той изпраща картата по куриерска фирма с наложен платеж и след като приемем пратката, е необходимо да отидем в офис на телекома, за да регистрираме чипа на наше име. В сайта дори е посочено, че можем да получим и отстъпка от 25%.

Ако пък предпочетеният от нас GSM номер струва повече от 200 лева, отново ще трябва да плащаме месечна такса. В условията на обявата се посочва още, че цената може да подлежи на коментар или да получим два номера на цената на един. Беше ни пояснено и че родните оператори взимат такса за прехвърляне на номера от едно име на друго. В повечето случаи тази услуга струва 12 лева, като по време на самото прехвърляне става уговорката кой ще заплати сумата.

Справка в сайтовете на един от операторите показва, че таксата за т.нар. златен номер е 100 лв. Потърсени за коментар, от друг от операторите обясниха, че тарифата е фиксирана, но се предоставя само по желание и интерес на индивидуални или корпоративни клиенти.

Така тарикати, които са наясно с търсенето на пазара, се възползват от желанието на потребители и ги цакат с десетократно по-високи цени.

От мобилните оператори заявиха, че все още търсенето към "златни номера" е голямо без да посочват обаче точни цифри. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), посочиха че законови ограничения за отдаването на лесните телефонни номера няма. Регламентите обаче предвиждат, че всяко едно предприятие, което използва номера за предоставяне на услуги е длъжно да уведоми КРС за намерението си. Ако това не е направено, то нарушителят подлежи ни санкции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив