02 Май 2024, 09:39 Днес (2) | Вчера (0)

Дали безпилотните автомобили ще засилят растежа на градовете?

25 Август 2016 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 август 2016, 11:00

Вероятно безпилотните автомобили ще позволят на хората да живеят по-лесно в по-плътните градски райони

Безпилотните автомобили може да доведат до още по-голямо разрастване на градовете. Това твърди в една скорошна статия за Wall Street Journal писателят Кристофър Мимс. Неговото твърдение изглежда добре обосновано: всички големи постижения в транспортните технологии са ни позволили да живеем по-далеч от местата, където работим. Така че нищо чудно поредното подобрение да отведе тази тенденция дори по-далеч, пише GreenTech.bg.

Поръчването на безпилотна кола във вид на услуга, подобно на такси, вероятно ще бъде значително по-евтино от притежанието на кола, прогнозира Мимс. Това ще позволи на хората да инвестират повече в други неща. Много вероятно едно от първите неща, към които ще се насочат освободените парични потоци, ще са по-големите, по-хубави жилища, които може и да са по-далеч от града.

От друга страна по-по-дългото пътуване до работното място, което може да бъде непоносимо в обикновен автомобил, когато човек шофира, няма да е така неприятно в безпилотната кола. В нея човекът ще може да се отпусне, да се любува на гледките наоколо или пък да използва времето, за да работи.

На фона на всички тези фактори има и някои контрааргументи, посочват противници на теорията на Мимс.

Младите хора стават все по-мобилни и за все по-голяма част от тях притежанието на дом не е от значение. Така стремежът да се купува жилище, било то в по-централна част на града или повече към покрайнините, няма да е от значение за новите поколения.

Важно е и времето, прекарано на път: без значение дали превозното средство се управлява от човек или машина, едночасовото пътуване отнема един час и това е то. Малко вероятно е за човек, който не обича да прекарва много време в пътуване до офиса си, да започне да харесва едночасовите пътувания, само защото са малко по-евтини.

Възможно е безпилотните коли да постигнат и точно обратния ефект – да насърчат застояването на хората в по-гъсто населените централни градски части. Карло Рати, изследовател от Лабораторията за градска среда в MIT, смята, че безпилотните автомобили ще позволят на хората да живеят по-лесно в по-плътните градски райони.

В крайна сметка отсега няма как да знаем как ще се отразят безпилотните коли на разрастването на градовете ни, но със сигурност промяна ще има.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив