29 Март 2024, 13:41 Днес (7) | Вчера (11)

Данев: Пренасочват се пари от ДДС и акцизи за пенсионно осигуряване

08 Май 2013 15:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 8 май 2013, 15:43
Bulgaria On Air

Осигуряването на минимална работна заплата е другият канал за разпространение на сивата икономика

С бюджетни пари се плащат до 60% от осигуровките на служители в затруднени държавни предприятия, коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на БСК.

Един от проблемите на българската икономика и фактор за разпространение на сивата икономика е финансово затруднените предприятия, в това число и държавни такива, да плащат само аванси, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на БСК Божидар Данев. Той посочи като пример БДЖ и Напоителни системи ЕАД. Данев обясни, че като не се изплащат пълните заплати, няма и постъпления към хазната от осигуровки. Оттук „държавата се опитва да кофинансира пенсионното осигуряване като пренасочва пари от ДДС и от акцизи“. Съфинансирането по тази схема е в рамките на 60%, заяви Данев. По думите му това е показателно за недостатъчна ефективност и при работата на НАП. „Особено опасно е положението в здравното осигуряване, където над 1,2 милиона българи не са си платили осигуровките,“ коментира Данев. Той допълни, че осигуряването на минимална работна заплата е другият канал за разпространение на сивата икономика.  

Големият проблем за икономиката ни, според председателя на БСК, е недостатъчната квалификация на работоспособното население. Държавата обаче има ресурси и механизми, чрез които да създаде работа за хората нискоквалифицираните служители. По този начин ще бъде ограничена и битовата престъпност, добави още Данев.

Ако погледнем доходите, ако погледнем и броя на съкратените работни места като процент от заетите в икономиката, сме на дъното в Европа, посочи председателят на Българската стопанска камара. Вече 4-та година българската икономика е в стагнация, над 400 000 работни места са съкратени, има като че ли един геноцид спрямо малкия и средния бизнес. А 46 на сто от българските предприятия имат 0 заети. Това са елементи, които не могат да не доведат до нарастване на сивия сектор.

През последните години имаме много сериозен срив в инвестициите. Ако няма инвестиции, не може да разкриваме работни места. За 2012 г. към 2008 г. имаме 79% намаление на инвестициите в страната. В същото време чуждестранните инвестиции са се свили 6 пъти. Първият индикатор за възстановяване на икономиката е нарастването на инвестициите, счита Данев.

Той смята, че най-спешната мярка за подобряване на състоянието на хазната е създаването на електронно правителство, тъй като отделните институции в системата на практика не комуникират помежду си.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив