20 Април 2024, 03:13 Днес (0) | Вчера (10)

Данъчните закони и бюджет '04 ще се гледат наведнъж

25 Октомври 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

За първи път от доста години пакетът от промени в данъчните закони и в бюджета за следващата година ще бъдат гледани на едно и също заседание на Министерския съвет, и то в последния възможен срок.

На заседанието в четвъртък на кабинета за пореден път беше отложено одобрението на данъчните закони, което по правило предхожда приемането на бюджета. Според участник в заседанието все още текат преговори за конкретните ставки по преките данъци. Установеният в закона срок, в който бюджетът за следващата година трябва да влезе за разглеждане в парламента, е 31 октомври 2003 г. Народното събрание не може да го приеме, преди да бъдат одобрени новите данъчни закони, тъй като те определят рамката, в която ще се движат приходите през 2004 г., а оттам и разходите, които правителството ще може да прави.

Един от публично дискутираните спорове в правителството е за размера на ставката по корпоративния данък. Първоначалните намерения на министъра на финансите Милен Велчев бяха тя да бъде намалена от 23.5 на 22%, но министърът на икономиката Лидия Шулева настоя ставката да е 20% в съответствие с даденото по-рано обещание от правителството. Попитана дали са изгладили различията си с Министерството на финансите, вицепремиерът Лидия Шулева вчера отговори, че Милен Велчев не е против ставка от 20 на сто, но въпросът е свързан с балансирането на бюджета. "Така че данък печалба не е единственият отворен въпрос, има още доста други въпроси, които стоят отворени при приемането на бюджета. Разговорите продължават и в крайна сметка ще се търси балансът между това какви приходи се очакват в бюджета и какви разходи може да поеме", каза Шулева. Ден по-рано и Велчев изрази подобна позиция, като каза, че няма нищо против по-ниските данъци и дори ги подкрепя, стига да се запази балансът в бюджета.

Доводите на Шулева са, че намалението на данък печалба ще свие бюджетните приходи само с 80 млн. лева, които могат да бъдат компенсирани при по-консервативна разходна политика, докато положителният ефект за икономиката ще е много по-голям.

Миналата година от името на правителството Велчев наистина обеща през 2004 г. корпоративният данък да падне до 20 на сто, а през 2005 г. - до 15%. След като натискът за повече бюджетни разходи се засили, а структурните реформи видимо изостават, министърът промени позицията си. По неофициална информация, въпреки обещанието, няма да бъде намалена и най-ниската ставка от таблицата за облагане на доходите на физическите лица. Според данъчната стратегия тя трябваше да падне от 18 на 15%, но преди месец стана ясно, че в изготвените от финансовото министерство предложения такава мярка не фигурира.

Тази година не беше обявено и обсъждане на данъците и бюджета от парламентарните ръководства на НДСВ и ДПС. Ако все пак то се състои, това може да забави допълнително приемането им от депутатите, които пък ще имат по-малко време за обсъждане на постъпилите предложения.

Все още не е ясно и дали правителството и Международният валутен фонд са сближили позициите си по отношение на дефицита, който ще бъде заложен в бюджета за следващата година. От фонда настояват той да е до 0.5%, като препоръчват догодина правителството да изработи балансиран бюджет. Министър Велчев обаче настоява да бъде записан дефицит от 0.7% от БВП.

- - -

До 200 млн. лв. от излишъка ще бъдат отделени за магистрали

Между 100 млн. и 200 млн. лв. ще бъдат вложени в строителството на магистрали през следващата година. Това каза финансовият министър Милен Велчев на среща с представители на бизнеса и администрацията в Пазарджик. Парите ще се осигурят от преизпълнението на данъчните приходи за 2003 г. Велчев каза, че приоритет ще бъде завършването на автомагистрала "Тракия", но подчерта, че мнението му все още не е съгласувано с министъра на регионалното развитие Валентин Церовски. По време на срещата министърът съобщи, че със създаването на национална агенция по приходите ще има общо намаляване на броя на данъчните служби и подразделения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив