29 Март 2024, 11:47 Днес (5) | Вчера (11)

Два мощни труса разтърсиха Централна Италия

27 Октомври 2016 09:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 октомври 2016, 09:33

Рекапитулацията от тази сутрин е за един починал след труса и девет леко пострадали

Два мощни труса разтърсиха вчера Централна Италия, предизвикаха спирания на тока, затваряне на основна пътна артерия и накараха много хора да излязат в паника на подгизналите от дъжд улици, само два месеца след друго силно земетресение, отнело живота на близо 300 души, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Първият трус бе с магнитуд 5,4, а вторият бе дори по-силен. Геофизичният институт на САЩ го определи първо с магнитуд от 6,4 по Рихтер, след това коригира оценката си на 6,0. По данни на италианския Национален институт по геофизика и вулканология трусът, който разлюля централната част на Италия в 21,18 часа местно време, е бил с магнитуд 5,9 на дълбочина от 8 км, предаде ДПА.

Италианската гражданска защита съобщи, че след двата силни труса, усетени вчера в Централна Италия, има един ранен и няколко души, почувствали неразположение, предаде Франс прес. "Има един леко ранен. Отначало изглеждаше, че са двама, но е само един", каза шефът на агенцията Фабрицио Курчио на пресконференция в град Риети.
"Не е много лесно да се направят оценки в тъмницата, а и времето в целия регион е лошо. Ще трябва да се направи по-прецизен оглед на дневна светлина", допълни той.
"Важни сега са хората". "Ще видим какво да направим, но тези хора изпитаха отново земетресение, трудно е", каза Курчио, имайки предвид унищожителното земетресение от 24 август в района на град Аматриче, малко по на юг.
"Много къщи са съборени, със селото ни е свършено", каза по телевизията Марко Риналди, кмет на село Усита, като допълни, че вероятно няма жертви.
"Вторият трус бе дълъг и ужасен. Усещал съм много земетресения, но това бе най-силното. За щастие всички бяха вече навън след първото", каза Риналди.
"Без ток сме, чакаме да дойдат спешните екипи. Нищо не се вижда. Трудно е, много трудно", каза Мадуро Фалкучи, кмет на общината Кастелсантанджело сул Нера, намираща се близо до епицентъра.

Рекапитулацията от тази сутрин е за един починал след труса и девет леко пострадали, предаде БНР. Стотици са останали без подслон поради големите разрушения. Евакуирани са болници и затворът в Камерино. Материалните щети са големи – срутени и сериозно пострадали са сгради, църкви и исторически центрове.

Едно допълнително изпитание за потърпевшите и за всички видове спасителни екипи, които влязоха в действие веднага след първия трус между областите Умбрия и Марке с магнитуд 5,4 по Рихтер около 19,11 часа местно време.

Вторият по-силен трус бе три часа по късно със сила 5,9 в  област Марке, a трети от 4,6 – два часа след това. Тъй като първият уплаши хората, голяма част от тях при втория излезе навън с усещането, че планините наоколо се движат. Земетресението бе усетено в Рим и най-вече откъм Адриатическата половина на Апенинския полуостров чак до Южен Тирол. Днес училищата в  Умбрия и Марке са затворени. Трусовете продължават.

Вътрешният министър Анджелино Алфано лично поддържа връзка с Гражданска защита. Спасителни екипи вече действат в засегнатите райони. Затворени са пътища заради срутвания, спрени са влакове за извършване контрол по жп линиите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив