19 Май 2024, 09:37 Днес (0) | Вчера (0)

Два пъти е отнеман лицензът за дейността на "Миджур", който се взриви

03 Октомври 2014 12:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 октомври 2014, 12:13
Булфото

Два пъти е отнеман лицензът на предприятието "Миджур", в което след взрив в сряда животът си загубиха 15 души. Това съобщи в ефира на Нова телевизия служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов

Той заяви, че с очите си е видял решението на МВР по въпроса от 2010 г. По думите му лицензът е отнеман и след проверка през 2007 г. Собствениците обаче - "Видекс"АД, са обжалвали това в съда и той им е разрешил да продължат дейността си.

В разговора не можа да се уточни кой съд е взел това решение, но Бакалов посочи, че МВР е представило пред съда отрицателно становище за възобновяване дейността на "Миджур".

Бакалов призова всеки да си поеме отговорността по този случай, "а не някои да се крият и да се спотайват" като не уточни коя институции конкретно визира, но от думите му се разбра, че има предвид съответния съд.

Няма как контролните органи да забранят да работи предприятието, а то да работи въпреки това, защото има подкрепа от някъде си, продължи Бакалов като отрече да влезе в детайли, но обеща да изенсе тези данни, когато проверката приключи.

"Ще се говори, когато се установи. Тогава ще го кажа, а не на принципа "една жена каза". Не желая да коментирам действия на други институции", посочи министърът.

Според него има проблем и "в бизнеса", който "трябва да разбере, че не само трябва да забогатява, но трябва да взима и предпазни мерки, защото се видя какъв трагичен резултат може да има", предупреди Бакалов.

През миналата година "Видекс" са поискали да започнат и ново производство, свързано с патрони, но не са получили разрешение, се разбра още от разговора.

Днес в 9:30 ч. екипи от няколко служби влизат на територията на предприятието и точно ще се установи какво и налично в него, защото не всичко е взривено, поясни Бакалов, имайки предвид сгради, отдалечени от мястото на взрива.

Той не пожела да коментира какви наличности на взривни вещества все още има на територията на предприятието, но посочи, че преди взрива са съхранявани по-големи количества отколкото е трябвало да бъдат и на разстояние между отделните палети - по-малко от допустимото.

При проверка на служба КОС от септември било констатирано, че в завода има количество от 11 280 мини, които са се съхранявали неправилно в котелно помещение. В същия ден мините са преместени в склад. "На 24 септември е имало проверка пак от служба КОС - отстранен е проблемът в парната централа. Отстранен е проблемът и с подреждането на мините", обясни министър Бакалов. Той отхвърли възможността отстраняването на нередностите в цеха и складовете да е било само на документи.

Според протоколите в предприятието е имало нерегламетирани количества материали и е трябвало да бъдат изнесени, но от служба КОС не е разрешено, каза пък пред БиТиВи шефът на  Главна дирекция "Пожарна безопасност и на защита на населението" Никола Николов.

Той разказа, че при обиколката, която той и още двама специалисти са направили на мястото на взрива, в радиус от 250 м не е открита и следа от хора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив