19 Април 2024, 10:13 Днес (4) | Вчера (11)

Двама мъже са пострадали при срутване в мина "Ораново"

11 Май 2016 09:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 май 2016, 14:55
Под лиценза на creativecommons, снимката е илюстративна

Те са в тежко състояние, но не са с опасност за живота

Двама миньори са пострадали при инцидент в 4:25 часа тази сутрин в каменовъглената мина "Ораново" в Симитли. Това съобщи за БТА директорът на Областната инспекция по труда в Благоевград Петър Попадиин, който е бил известен от дежурните в Областната дирекция на МВР - Благоевград, за случилото се около 5:30 часа.

Двамата пострадали са били закарани веднага в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ - Благоевград. Управителят на болницата д-р Огнян Митев каза за БТА, че няма опасност за живота на миньорите. Единият е със счупени долни крайници, състоянието на втория е по-сериозно - той е със счупен прешлен.

От Областната инспекция по труда са изпратени двама инспектори в мината за изясняване на обстоятелствата и причините за инцидента. Според първоначалната информация е станало срутване в минна галерия, каза Петър Попадиин. Тепърва ще се изяснява дали са спазени изискванията и правилата за безопасност на труда. Инспектори са изпратени да снемат също обяснения от пострадалите, ако състоянието им позволява това.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов допълни, че пострадалите миньори са млади мъже - единият е от село Полето, а другият - от село Полена. Според него държавата трябва да обърне сериозно внимание на дейността на това минно предприятие, където продължават да стават тежки инциденти, при които преди време загинаха и хора.

Това е поредният инцидент в мината, припомня бТВ. През юли 2013 година загинаха четирима миньори при кално свлачище, а шлосер почина при издирвателната акция. БГНЕС допълва, че на 16 юли 2013 г. Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов загинаха от задушване след срутване на скали и кал в мината. 18 дни по късно бяха открити телата на другите двама затрупани миньори – Иван Лазаров и Николай Михайлов. Шлосерът Асен Грънчаров от Благоевград почина от инфаркт на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му. Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка.

По-късно през деняот енергийното министерство издадехо предписания на мината. Забоят в рудник "Ораново", в който тази сутрин при инцидент бяха ранени двама работници, не е устойчив, е становището на експертите от Министерството на енергетиката. Предписанията предвиждат допълнителни мерки при укрепване на минните изработки. 
През последните месеци концесионерът на рудник "Пирин Оранов" ЕООД не добива въглища, а подготвя нови галерии. Именно при подготовка на една от галериите се е случил днешният инцидент. Двамата пострадали са извършвали укрепване в металните пръстени на галерията, когато се е откъснала скална маса.
В рудник "Ораново" се добиват  кафяви въглища. Последната планова проверка, от страна на Министерството на енергетиката за спазване на концесионния договор, е извършена през април миналата година, когато е установено закъснение в изплащането на концесионните възнаграждения. След инцидента през 2013-та година в рамките на извършваните от Министерството на енергетиката проверки не са установени нарушения по отношение на техническата дисциплина в "Ораново".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив