24 Април 2024, 18:02 Днес (12) | Вчера (6)

Две италиански банки получиха разрешение от ЕЦБ за "предпазна рекапитализация"

05 Април 2017 13:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 април 2017, 13:19

Съвместният им капиталов недостиг е в размер на 6,4 млрд. евро

Европейската централна банка обяви, че за две проблемни италиански кредитни институции – Banca Popolare di Vicenza и Veneto Banca, е допустимо предоставянето на държавна помощ по смисъла на т.нар. "предпазни правила за рекапитализация" и че техният съвместен капиталов недостиг е в размер на 6,4 млрд. евро, предаде БНР.

Според европейските правила националните правителства могат да инжектират капитал в банки, намиращи се в затруднение, след като преди това бъдат наложени загуби на техните акционери и на облигационерите от по-нисък ред и ако регулаторните органи сметнат, че те са платежоспособни и че техният капиталов недостиг е в резултат от това как банките са се представили на банковите стрес тестове.

Според двата италиански кредитора тези критерии се прилагат към банките въз основа на регулаторните стрес тестове, извършени през миналата година.

Предпазната програма за рекапитализация представлява изключение от европейските банкови правила, които казват, че могат да бъдат наложени загуби на старшите облигационери и незастрахованите вложители в закъсалите финансови институции.

Veneto Banca посочи, че има недостиг на капитал в размер на 3,1 млрд. евро, докато Banca Popolare di Vicenza заяви, че има липса на капитал за 3,3 млрд. евро според неблагоприятните сценарии, заложени в проведените преди време банкови стрес тестове.

И двете банки, които планират да слеят и да преструктурира своя бизнес, обявиха, че настоящата капиталова дупка ще послужи като основа за оторизираните власти да определят точния размер на необходимата сума за тяхната рекапитализация.

През миналия месец двете проблемни банки разкриха, че са поискали от европейските и националните оторизирани органи разрешение да бъдат финансово спасени от италианското правителство. Вчера и двете кредитни институции посочиха, че вече са започнали преговори с властите за официално стартиране на процеса по превантивна рекапитализация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив