26 Април 2024, 15:03 Днес (8) | Вчера (14)

Две пенсионноосигурителни дружества нарушили наредба на КФН

06 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

След сигнал до КФН за нарушения в процедурата по приемане на заявленията на десет осигурени лица за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните средства на осигурено лице от един фонд за допълнително пенсионно осигуряване в друг фонд, е извършена проверка

След сигнал до КФН за нарушения в процедурата по приемане на заявленията на десет осигурени лица за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните средства на осигурено лице от един фонд за допълнително пенсионно осигуряване в друг фонд, е извършена проверка на място в ПОК "Доверие" АД. В резултат КФН установява, че служител на пенсионноосигурителната компания, който е оправомощен от изпълнителния директор да приема заявления за промяна на участието и за прехвърляне съгласно наредбата, е издал пълномощно на осигурителен посредник на ПОК "Доверие" АД. С пълномощното на посредника се възлага да извършва определени действия, свързани с проверката и приемането на заявления за промяна на участие и за прехвърляне във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, управлявани от ПОК "Доверие" АД. Осигурителният посредник е приел 10 заявления в нарушение на процедурата.
Със заповед № 238 - ПОД / 23.03.2004 г. на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на ръководството на ПОК "Доверие" АД са дадени задължителни предписания: посочените заявления да бъдат анулирани, всяко от осигурените лица с анулирано заявление да бъде уведомено за приложената принудителна административна мярка и изпълнителният директор да оттегли правомощията на виновния служител да приема заявления за промяна на участие и за прехвърляне във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, управлявани от компанията.
По повод сигнал до КФН са искани  допълнително данни и документи от ПОК "ДСК - Родина" АД и от "Информационно обслужване" АД - страна по работодателски договор с компанията за допълнително доброволно пенсионно осигуряване на служители на дружеството. Установява се, че посоченият осигурителен договор е прекратен през 2003 г. съгласно предвиденото в него. Във връзка с това, в противоречие на  изискванията на чл. 236, ал.2, т.1 от КСО, ПОК "ДСК - Родина" АД е отказала да удовлетвори молбата на осигуреното лице, подадена през ноември 2003 г.,  за прехвърляне на натрупаните средства по индивидуалната му партида от доброволния пенсионен фонд, управляван от ПОК "ДСК - Родина" АД, в съответния пенсионен фонд, управляван от ПОК "Доверие" АД.
Със заповед на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на ръководството на ПОК "ДСК - Родина" АД е дадено задължително предписание да удовлетвори молбата на осигуреното лице като прехвърли натрупаните средства по индивидуалната му партида .

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив