25 Май 2024, 03:25 Днес (0) | Вчера (1)

Дебне нова опасност от наводнения

20 Ноември 2014 09:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 ноември 2014, 09:40
Булфото

Марица е със скъсани бентове и затрупана от храсти и дървета

Дебне нова опасност от наводнения в седем области в страната. Очакваните количества валежи от 30-50 л/кв.м в областите Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Бургас, Ямбол и Сливен ще създадат условия за преливане на някои от местните реки и повтаряне на някоя от вече познатите ни картини с наводнени улици и къщи, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

"Обилните дъждове, придружени и от силен вятър ще покачат нивата на реките в цялата страна, като едни от най-засегнатите се очаква да бъдат Дунав, Ерма, Нишава, Арча, Лом, Огоста, Искър, Панега, Осъм, Янтра, Русенски Лом, Камчия, Тунджа, Марица, Арда, Места, Струма и др.

Най-значителни количества се очакват на места в Централна и Южна България, а максималните температури ще са между 9 и 10 градуса в северозападните райони и до 17-18 в югоизточните. За уикенда обаче синоптиците предвиждат слънцето да пробие облаците и да се покаже за последно.

Тревожно остава състоянието на коритото на река Марица. "На много места по реката има скъсвания на бентове, което измества речното корито като ерозират бреговете, а, от друга страна, се образуват острови от наноси, които са обрасли с дървета и храсти”.

Това гласи докладът за състоянието на реката.

При язовирите положението е по-спокойно. "Язовирите в страната се следят и няма опасност от преливане”, успокои директорът на "Напоителни системи" Димитър Методиев. "Напоителни системи са готови за тази ситуация. Има свободни обеми и няма опасност за населението”, заяви Методиев.

В Бургас, Варна, София, Сливен, Димитровград и Шумен пък беше измерено наднормено запрашаване на въздуха. Там са регистрирани фини частици, чиито стойности са почти двойно над нормалното.

Колкото до чукащата на вратата ни зима, синоптиците предричат тя да бъде топла през първата си половина и с повече валежи през втората. Това каза метеорологът Петър Янков. "Това означава декември да бъде по-топъл, с по-малко валежи", обясни той.

По думите му сериозни валежи от сняг се очакват в началото на декември, които ще създадат сериозна снежна покривка, особено по планините. След като студентите ще посрещнат празника си със сняг, януари се очаква да бъде топъл, а февруари и март с валежи, малко над нормите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив