11 Октомври 2024, 23:34 Днес (5) | Вчера (4)

Депутати разкриха нова липса на зърно в резерва

26 Март 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

И правителството прави спешна проверка във външен склад Недостигът вече е 36 000 тона, твърди Моньо Христов от БЗНС

15 100 тона зърно от държавния резерв липсват в база в Козлодуй, обявиха от БЗНС-НС вчера. Земеделците депутати призоваха премиера незабавно да уволни ръководството на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" заради откритите липси.
Проверката направили бившият земеделски министър Венцислав Върбанов, Моньо Христов от БЗНС-НС и Енчо Малев от НДСВ. Те влезли в базата, собственост на "Таврос интернешънъл", след постановление на районния прокурор на Козлодуй. Вместо заявените в парламентарната анкетна комисия за зърно 17 600 тона те открили около 2500 тона. Протоколът от проверката освен от депутатите бил подписан и от шефа на РДВР-Козлодуй и от началника на сектор Икономическа полиция във Враца.
"Имаме информации, че ситуацията е такава в още бази, а същевременно се притесняваме, че много високопоставени политици и администратори се опитват да прикрият нарушенията, извършени в Държавния резерв", каза Венцислав Върбанов. Земеделците щели да поискат специална среща с премиера, на която ще му предоставят още документи за разкрити нарушения.
"Досега парламентарната комисия за зърното е установила около 36 хиляди тона липси плюс тези 15 хиляди тона от вчера", съобщи и Моньо Христов. Според земеделците ДПС трябвало да поеме политическата отговорност, че страната е изправена пред зърнена криза.
Час след като вчера депутатите обявиха за липсите, правителствената информационна служба разпространи съобщение, че министър Филиз Хюсменова, която наблюдава агенция "Държавен резерв", е разпоредила спешна проверка по случая. Експертите от териториална дирекция "Държавен резерв" във Враца щели да докладват на Хюсменова в понеделник дали на територията на склада в Козлодуй са извършени нарушения. Ако има такива, законодателството предвижда имуществени санкции до 500 000 лева.

каре

Районната прокуратура в Козлодуй разпореди проверка на
зърнобазата на Държавен резерв в града за липси на значителни количества пшеница, съобщиха от РДВР-Враца.
По случая работят служители на Икономическа полиция към
регионалната дирекция. Документацията за частната софийска
фирма, стопанисваща хранилището, е иззета за разследване със санкция на районния съд в Козлодуй.


каре
АРХИВ
Държавният резерв призна още преди месец, че частници са го завлекли с около 30 000 тона жито, като в основата на източването стоели външни съхранители, в чиито складове резервът е депозирал част от зърното. Частниците просто са смлели зърното, без да го възстановят впоследствие. Още от лятото земеделското министерство е било наясно, че зърненият баланс ще бъде отрицателен. Част от числата, които предостави тогава земеделското министерство, звучаха абсурдно. От тях излизаше, че само средната рента е 65 кг на декар, при положение че добивите у нас са под 50 кг на декар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив