28 Март 2024, 14:57 Днес (8) | Вчера (12)

Депутатите не били отхвърлили данък "уикенд", а само методиката за изчисляване

17 Декември 2015 16:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 декември 2015, 15:35
Булфото

Съгласно европейската директива и трайни решения на съда в Люксембург с ДДС се облагат задължително всички ползвани за лични нужди активи и услуги

Това не може да се промени, коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Вчера се разбра, че при гласуването на предложените от Министерството на финансите промени в този закон, така нареченият данък "уикенд" не е отпаднал.

Това, което приеха бюджетната комисия и пленарната зала, беше как се определя данъчната основа за онези средства, активи и услуги, които се ползват за лични нужди, допълни Стоянова. "Това е единственото, което е прието."

Тя допълни, че депутатите настоявали Министерството на финансите да внесе изменения, с които  собствениците на фирми да имат право чрез декларация да кажат кой от активите ползват с двойно предназначение и ведомството да изготви методиката за това как точно да се изчисли размерът на ДДС в този случай. Тъкмо въвеждането на тази декларация отпадна при гласуването на текстовете в пленарна зала.

По този начин според Стоянова данъчните нямало да се налага да прилагат творчество при определянето на размера на ДДС.

"Това са нещата, които се отхвърлиха в пленарна зала, а те имаха за цел да облекчат бизнеса и да се прилага по един и същи начин законът. След като отпаднаха, остана това, че всеки актив, който се ползва с двойно предназначение, в декларацията по ДДС собственикът трябва да каже каква част ползва за лични нужди и каква за служебни", допълни Стоянова. Като подчерта, че това ще става без ясна методика и без праг, който също беше отхвърлен.

Министерството на финансите предлагаше всяка фирма, която притежава автомобил или имот на стойност повече от 5 хил. лв., да следи колко километра, каква площ и за какъв период активът се използва за лично ползване от собственика, управителят или служителите. Тази информация трябваше да се изпраща до НАП, а агенцията по формула, определена от финансови министър, каква част от данъчния кредит да удържа.

"Когато го обяснявах пред журналисти и в бюджетна комисия и в залата на Народното събрание, никой не искаше да ме чуе", заключи Менда Стоянова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив