26 Април 2024, 13:22 Днес (6) | Вчера (14)

Депутатите одобриха актуализацията на бюджета на здравната каса

29 Юли 2014 17:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юли 2014, 17:14
ImagesFromBulgaria.com

Депутатите от Коалиция за България, ГЕРБ и ДПС постигнаха съгласие за това, че няма невинни за сегашното състояние на здравната система и за това, че години наред важни реформи в сектора са били отлагани

Депутатите от Коалиция за България, ГЕРБ и ДПС постигнаха съгласие за това, че няма невинни за сегашното състояние на здравната система и за това, че години наред важни реформи в сектора са били отлагани. Днес представителите на трите парламентарни сили подкрепиха актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса на първо четене. Предложението на правителството в оставка предлага увеличение на парите за болници с 200 млн. лв и на парите за лекарства с 25 млн. лв. 

"За" гласуваха 184 народни представители, само един (от БСП) се въздържа, никой не гласува против. "Атака" не участва в заседанието.  От правителството присъства единствено финансовият министър в оставка Петър Чобанов. 

Депутатът от ДПС Нигяр Джафер призова за широко съгласие между поне 3 партии в следващия парламент по пет точки:  промяна на финансирането, демонополицация на Националната здравноосигурителна каса, национална каса със задължителен характер, единна информационна система и електронно здравеопазване, реформа на спешната помощ, промяна на лекарствената политика. 

Ако не искаме вкупом да бъдем виновни, защото идните поколения няма да ни го простят, да запретнем ръкави и да направим нещо за здравеопазването, защото само актуализацията не е достатъчна, каза Емил Райнов от Коалиция за България. Той припомни, че бюджетът на НЗОК е бил актуализиран и през предходните три години, но през миналата президентът Росен Плевнелиев  наложи вето. 

Йордан Цонев (ДПС) посочи, че времето от 2009 г. е загубено за здравеопазването и упрекна ГЕРБ, че са отказали да направят реформата, планът за която тогавашната опозиция им подарила. В отговор депутатът от ГЕРБ Семир абу Мелих попита: "Защо не взехте този ресор при вас, а го зашихте на БСП, които нямат идея какво да правят? Политическата отговорност е като знаеш как да се случат нещата - излизаш напред". 

Проф. Красимир Мурджев от БСП защити сегашното правителство като изтъкна, че е приело стратегия за здравеопазването и промени в законодателството. "Частните болници се превръщат във вериги, подобни на търговските хипермаркети. Трябва да сложим ограничения. Има лекарска аристокрация със завидни доходи, а други получават по-малки от средните за страната", посочи той.  

"Искам да предупредя всички вас, които се готвят за власт, че приетото днес става база за бюджета през следващата година, мислете му", каза Петър Кънев от Коалиция за България. Той подчерта, че населението намалява, докато хоспитализациите се увеличават, всяка година нарастват и месечните разходи на болниците. Кънев посочи, че на всеки 100 лв. разходи за здраве 74 лв. са за лекарства и консумативи и попита реторично защо не стачкуват аптекарите, а бутат напред лекарите.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив