28 Март 2024, 12:22 Днес (6) | Вчера (12)

Депутатите одобриха подаването на сигнали с SMS на телефон 112

24 Октомври 2013 11:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2013, 11:00
Под лиценза на creativecommons

По изчисления на вносителите поправката ще изисква около 300 000 лв. годишно за допълнителен персонал, който да обработва кратките съобщения

Парламентът одобри на първо четене промени в закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, които предвиждат на спешния телефон да се подават сигнали и чрез текстови съобщения. Ако поправката бъде приета окончателно, тя ще влезе в сила от 1 януари 2014 г.

Сигнали на телефон 112 в момента могат да се подават само с гласови разговори. Според вносителите на промените Захари Георгиев и Христо Монов това поставя в неравностойно положение хора с увреждания като глухи и неми.

Депутатите от ГЕРБ одобриха измененията, но се усъмниха дали те могат да бъдат приложени. Бившият зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на Бойко Борисов Веселин Вучков посочи, че системата за спешни повиквания не е готова технически за промяната, и представи становище на МВР и мобилните оператори, които заявяват, че ако се отвори възможността за подаване на сигнал чрез кратко съобщение, това може да претовари системата и да доведе до срив в другата й част – гласовите повиквания.

Вучков добави, че в окончателния си вид промяната трябва да включи и други технически възможности, освен кратките съобщения.

Ивайло Московски (ГЕРБ) подчерта, че SMS-ът е несигурен вариант и има опасност сигналите да не бъдат описани достатъчно подробно или въобще да не бъдат приети от системата. И предложи на хората с увреждания да бъдат осигурени малки GPS-устройства със специални паник-бутони, които да гарантират надеждна връзка със системата за спешна помощ.

Петър Мутафчиев (БСП) възрази, че щом кратките съобщения са надежден метод за заплащане на таксата за паркиране в синя зона в София, значи няма причина да не се въведат за спешните повиквания. "Щом мислите така, защо не предложихте отмяна на системата с SMS-и за паркиране и защо не снабдихте всички автомобили с паник-бутони", обърна се той към бившите управляващи от ГЕРБ.

Ако приемем закон, който не може да бъде изпълнен, девалвираме законодателния орган, посочи бившият вътрешен министър в кабинета на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него било очевидно, че системата "технически и кадрово" не позволява промените да влязат в сила от началото на 2014 г.

Шефът на дирекция "Национална система 112" към МВР Стоян Граматиков посочи, че достъпът за хора с увреждания действително трябва да бъде облекчен, но текстовете трябва да бъдат променени между първо и второ четене така, че да включват повече технически възможности, а не само SMS.

По изчисления на вносителите поправката ще изисква около 300 000 лв. годишно за допълнителен персонал, който да обработва кратките съобщения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив