14 Май 2024, 07:07 Днес (0) | Вчера (12)

Депутатите одобриха създаването на газова борса

28 Юни 2019 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2019, 08:26

Така пазарът ще бъде либерализиран

Парламентът прие на първо четене със 107 гласа "за", 1 "против" и 61 "въздържал се" промени в Закона за енергетиката. Чрез тях се цели либерализация на пазара на природен газ и установяване на ликвиден пазар. По този начин ще бъде създадена конкурентна среда за добивните предприятия, търговците и потребителите. Предложените промени позволяват плавното и постепенно преминаване от пазар с регулирани цени към организиран пазар на природен газ със свободно договорени цени, пише в. Монитор. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че сега е точният момент за либерализацията на пазара на природен газ в България. "Няма как да бъде либерализиран пазарът, щом имаме един единствен доставчик", допълни тя. Енергийният министър посочи, че с изграждането на инфраструктурните проекти се създават условия да имаме доставка на природен газ от различни източници. По думите й  отварянето на пазара за много доставчици дава възможност и за създаването на газова борса.
В кулоарите на НС изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" в отговори на журналистически въпрос заяви, че "капацитетните възможности на газовия хъб ще бъдат функция от инфраструктурните възможности". Това е функция от интерконектните връзки и входните капацитети, които ще има газопреностаната система. По думите му дружеството си е поставило като амбициозна задача в рамките на тази година газовата борса да започне реално своето функциониране. Той допълни, че е необходима регулаторната и законодателна рамка, но се надява в най-скоро време и на второ четене да бъдат приети промените. Изпълнителният директор съобщи още, че водят и преговори с различни производители или търговци на природен газ, които са проявили интерес за участие в борсовата търговия. "На експертно и на политическо ниво водим преговори със СОКАР, OMV, a вече имаме и официално заявен интерес от "Колмар" – швейцарска компания, която е готова да предоставя LNG газ за търговия на борсата", коментира Малинов.
От ДПС Рамадан Аталай заяви, че либерализацията трябва да се случи на всяка цена. "Ако искате го наречете герберски поток, но направете така, че газовата либерализация да се случи", призова той. Според него, ако не се разшири газовата мрежа, ще продължим да тъпчем на едно място.
От БСП изразиха опасения по закона за енергетиката, че ще има пазарни манипулации. Техните опасения са да не би либерализацията да доведе до манипулации на газовата борса, но министър Петкова отговори, че ако има подобни съмнения, КЕВР ще се самосезира, за да бъде направена проверка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив