20 Април 2024, 13:55 Днес (0) | Вчера (10)

Депутатите окончателно отхвърлиха оспорвания данък "Градина"

25 Ноември 2015 13:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 ноември 2015, 14:10
Под лиценза на creativecommons

Храмовете няма да плащат такса "смет", реши НС

Народните представители отхвърлиха предложението да не се облагат с данък сградите със сертификат за енергийна ефективност, финансирани с публични средства.

Храмовете, молитвените домове и манастирите се освобождават от плащането на таксата за битови отпадъци при условие, че имотът не се ползва със стопанска цел, която не е свързана с пряката им богослужебна дейност, гласуваха депутатите с окончателно приетите текстове в заключителните разпоредби на закона за корпоративно подоходно облагане, предаде БНР.

Депутатите отхвърлиха много оспорвания данък "Градина". Той предвиждаше от догодина собствениците на поземлени имоти, които се намират в строителни граници на населените места и са със статут на  земеделска земя, чието предназначение не е променено, да плащат имотен данък. Това обаче няма да се прилага. Широка дискусия предизвикаха предложенията на реформаторите за  данъчни облекчения за дарители. След прегласуване с гласовете на ГЕРБ и АБВ отпадна предложението на Реформаторския блок (РБ) за данъчно облекчение от 5% за физическите лица, които даряват лично пари за лечение на деца, когато необходимите средства не се покриват изцяло от държавата или държавата не е отпуснала средства за лечението към момента на неговото започване. От РБ обосноваха предложението с това, че  сегашният режим, предвиден  в закона за данъците върху доходите на физическите лица не обхваща лицата, които искат персонално да дарят за лечение на дете без да дават  парите си в определена институция. Мартин Димитров подчерта:

Това намалява стимулите за дарения. Аз искам да даря за конкретно дете и после искам да видя това конкретно дете и резултатите след  моето дарение за него. Искам да видя, че е по добре. Много хора нямат доверие болничните заведения да разпределят тези пари, както те решат.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че такива възможности за данъчно облекчение за физически лица при дарение има, но  разликата е в контрола, който се осъществява пред институциите.

Тук има преценка на специалисти, има институционалност правилно да се разпредели това дарение на този, който има реална нужда и доказана нужда от него, а това, което ни се предлага си остава субективната преценка на дарител и на надарен. Не  отваряйте вратата за субективни преценки на лицето А към лицето Б, защото сме се напатили от тези субективни преценки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив