20 Април 2024, 01:32 Днес (0) | Вчера (10)

Депутатите от 43-тото НС се заклеха "да се ръководят от интересите на народа"

27 Октомври 2014 14:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 октомври 2014, 15:05
Под лиценза на creativecommons

Стефан Данаилов откри заседанието

Депутатите от 43-тото Народно събрание започнаха работа. Най-възрастният представител на този парламент - Стефан Данаилов, откри заседанието. В 14:10 часа народните представители произнесоха и традиционната клетва. 

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституциите и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се”, произнесоха заедно те.

"Много и различни са посоките, с които убеждавахме избирателите. Надявам се, че мъдростта на народа ни ще ни помогне да обединим народа в името на неговото възраждане и самочувствие. Не можем да отлагаме лечението на българския обществен живот. Трябва да върнем доверието на хората, за да активираме тяхното участие в обществените процеси", каза Стефан Данаилов при откриването на заседанието. 

По думите му само общите ни усилия могат да дадат плодове за бъдещето на страната ни. 

Едва около 1/3 от депутатите се оказва, че са дебютантите в този парламент. Най-многобройни ще са хората на ГЕРБ – 84 депутати, следвани от БСП и ДПС - с един депутат разлика. Най-малобройни ще са групите на "Атака” и АБВ. 

В 43-тото Народно събрание ще има силно мъжко присъствие - 194 ще са мъжете, срещу 46 дами. Най-много представителки на нежния пол има в партията на Бойко Борисов – там съотношението е близо 1 към 3 в полза на силния пол. Жените в БСП са едва 5, в ДПС - 4, а само по една дама има в "Атака” и АБВ. 

Жена е и най-младият депутат в 43-тото Народно събрание. Това е 24-годишната Калина Балабанова от "Атака”. Най-възрастният народен представител и в този парламент е актьорът Стефан Данилов. Именно той ще има честа да открие Народното събрание и ще бъде временен председател до избора на титуляр. 

Стефан Данилов обаче е най-възрастният, но не и най-опитният парламентарист. Трима са доайените в този парламент – Янаки Стоилов, Ангел Найденов и Георги Божинов. С мандат по-малко са лидерите на ДПС Лютви Местан и на БСП Михаил Миков, както и червеният депутат Димитър Дъбов.

"Ако има избори през зимата, може да ни направят дори по-лоша конфигурация. Не е честно към президентската институция да се справя с проблемите пак. Имаме три варианта. Аз съм готов да поема отговорност и да изпълня и трите варианта. Ще поканя всички лидери на партии да вземем общо решение кое да изберем. Готов съм да нося пълната отговорност", каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна.  

"Надявам се с РБ и ПФ, с всички партии, с изключение на "Атака", с които намерихме повече допирни точки, едно такова правителство съм готов да оглавя. То може да бъде с три варианта за сроковете – краткосрочен мандат и избори 2 в 1 на кметските избори, но това ще е нестабилно правителство", допълни той.  

Другият вариант по думите му е "избори 2 в 1" с президентски избори. Третият вариант е да не се конкретизира срок. 

Той обясни и че е готов на диалог в името на държавата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив