19 Април 2024, 23:37 Днес (10) | Вчера (11)

Десятъкът за работещите пенсионери не е тема даже за авторите му

24 Февруари 2015 10:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 февруари 2015, 09:39

Шефът на АИКБ посочи, че мярката е била в списък с 12 предложения

Нашата позиция е, че този дефицит трябва да бъде по-малък и да има стремеж за неговото свиване и за намаляване на съответно заема, който страната ще взема.

Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в интервю за БНР.

"Последните няколко години, винаги когато е ставало дума за милиарди - това се обсъжда в Тристранния съвет. До договора няма достъп, но проектът за закон и мотивите към него са публични, въпреки че там е казано 8 млрд. стана ясно, че това не е твърд ангажимент и ако се емитират по-малко, държавата няма да плаща никакви такси за ангажимент, неустойки и т.н. върху неемитирани суми", обясни още той.

По отношение на здравната реформа, Велев посочи, че повечето работодателски организации са изказали подкрепата си за усилията на министър Москов и правителството:

"Имаше само някои несъгласия, които бяха преекспонирани при отразяването, но то винаги е това. Това, което се подкрепя, се споменава бегло и се набляга на това, което според социалните партньори би следвало да се промени. Ние подкрепихме мерките за подобряване на събирателността. Подкрепихме и ръста на държавния принос, но това трябва да бъде съобразено с ръста на икономиката, тъй като приходите в бюджета са от гражданите и бизнеса и съответно само увеличаване на приходите в Касата още не гарантира по-доброто качество, и това трябва да бъде съпроводено със съответните реформи за затягане на контрола. Това е реформа, която подкрепяме. Т.е. като цяло законопроектът беше подкрепен с някои бележки. Това, което беше най-преекспонирано, е несъгласието и на шестте социални партньора с промяната в управлението на Здравната каса и всъщност ние предлагаме тази позиция да бъде преосмислена, тъй като това не е европейската практика."

Велев коментира и пенсионната реформа. Той посочи, че днес предстои да се обсъждат предложенията на Комисията за финансов надзор за промяна в Кодекса за социално осигуряване, отнасящи се до пенсионните фондове:

"Това са разпоредби, които бяха внесени в парламента, свързани с въвеждането на мултифондове, гаранционни фондове, по-добра дефиниция на понятието "свързани лица", както и с поетапно намаляване на таксите, които се събират от фондовете. Що се отнася дали да е тристълбов пенсионния модел, или да създадем условия за поетапно премахване на втория задължителен капиталов стълб - този въпрос няма да бъде обсъждан днес."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив