24 Април 2024, 19:45 Днес (12) | Вчера (6)

Дефицитът в енергетиката да се поеме поравно от всички участници в системата, предложи Щонов

05 Септември 2014 12:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 септември 2014, 11:48

Еднократното увеличение на цената на електроенергията няма да разреши проблема с натрупаните задължения в системата

"Тежестта на годините нехайно управление в енергетиката да се поеме от всички участници в системата поравно, а не от потребителите". Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в сутрешния блок на БНТ.

Според него еднократното увеличение на цената  на електроенергията няма да разреши проблема с натрупаните задължения в системата. Плавното увеличение на цената на електроенергията ще даде възможност на битовите и индустриалните потребители да планират разходите си през следващите години.

Комплексът от мерки, които служебното правителство предприема, ще стабилизират системата. Изключително важни са преговорите с производителите на възобновяема енергия, централите с дългосрочни договори за изкупуване и когенерациите. Едновременно с това продължават и анализите на работа на държавните предприятия, за да се гарантира тяхната ефективност, подчерта Щонов. "Мнозинството от участници в Енергийния борд вече постигнаха консенсус, че всеки от тях трябва да направи отстъпки, тъй като енергийната система не може да продължи да работи така", подчерта Щонов.

Той бе категоричен, че в момента една от най-важните задачи е удължаването живота на 5-ти и 6-ти блок на ядрената централа в "Козлодуй". Срокът за тяхната експлоатация изтича съответно в края на 2017 г. и 2019 г. По думите му въпреки, че до момента не са били осигурени средства, служебното правителство работи по план за удължаване живота на двата ядрени блока.

Публикуваните на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката документи по "Южен поток" дават яснота за предприеманите решения по проекта. "Поехме ангажимент за прозрачност – да представим пред българското общество фактите за стратегическите енергийни проекти и го изпълняваме", допълни министър Щонов. По думите му договорът за строеж е подписан, но не е влязъл в сила. Необходимо е да се подпише и договорът за транзитните такси, за да се гарантират ползите за страната, каза Щонов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив