19 Април 2024, 08:44 Днес (0) | Вчера (11)

Дефицитът в енергетиката щял да стигне 5 млрд. лв. в края на 2015 г.

05 Септември 2014 16:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 септември 2014, 15:46
Под лиценза на creativecommons

В края на 2015 година дефицитът в енергетиката може да достигне 5 млрд. лева, ако не се предприемат мерки за намаляване на загубите, каза пред журналисти в МС Васил Щонов, министър на икономиката и енергетиката, съобщи БТА

Неотдавна той прогнозира, че до средата на идната година този дефицит ще нарасне до 4 млрд. лв.

Няма възможност да се намерят финанси за зимна подготовка на системата на енергетиката - искаме, но не можем да намерим пари за запълване на газовото хранилище в Чирен, добави той. Освен това на мините се изплащат само 50 процента от задълженията, а те съответно не могат да плащат и заплатите на миньорите, добави Щонов.

Междувременно стана известно, че никоя банка не иска да отпусне заем на "Булгаргаз", какъвто е нужен на газовия доставчик тъкмо за да увеличи нагнетяваните количества газ в Чирен. Това съобщи "Труд" като се позова на справка в регистъра на обществените поръчки. Тегленето на кредит се наложи заради блокираните средства на дружеството в поставената под специален надзор КТБ. В противоречие с постановление на предходното служебно правителство държаванта компания е държала почти всичките си пари в тази банка вместо до 25 на сто от тях. Според отчета на дружеството там са блокирани 17 млн. лв., както и депозити на компанията.

Към края на юни задълженията в енергетиката са 2.9 млрд. лева. Обезпокояващо е, че за 6 месеца те са нараснали с 360 млн. лева и през следващата една година ще се увеличат с още 900 млн. лева, каза още енергийният министър. Мерките, предприети от ДКЕВР за намаляване на тези дългове, са неработещи, подчерта той. Няма как тези загуби да бъдат намалени бързо и затова са нужни компромиси от всички участници в системата на енергетиката, каза министърът.

Цената на тока се определя от ДКЕВР, а всеки има право да си прави разчети и да ги обявява, каза Васил Щонов, запитан с колко трябва да се вдигне цената на тока, за да се балансират плащанията в енергетиката. Той добави обаче, че цената трябва да се увеличи поне с 50 процента, за да се компенсира дефицитът. Вдигането на цената, по думите му, не може да стане рязко, а постепенно, в няколкогодишен цикъл, каза още веднъж Щонов. Той обеща да информира журналистите за това с колко НЕК ще иска да се промени цената на електроенергията от октомври.

По-рано през деня уволненият член на ДКЕВР Еленко Божков коментира, че цената на тока ще се промени под диктовката на Васил Щонов, но тази практика досега не била характерна и цените се определяли на базата на анализи.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив