18 Май 2024, 08:26 Днес (0) | Вчера (11)

Джордж Буш внася днес Проектобюджет’2007 в Конгреса

06 Февруари 2006 15:07 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

Американският президент предлага да се икономисат $36 млрд. през следващите пет години от програмата за безплатна медицинска помощ на възрастни хора Medicare

След броени часове американският президент Джордж Буш ще внесе Проектобюджета на САЩ за 2007 финансова година в Конгреса.

При разходна част от $2.7 трлн., Белият дом предлага значително да се увеличат разходите за отбрана и сигурност, както е редица програми за научни изследвания и образование, за понижаване на използването на петрол и т.н.

Основните задачи, които си поставя президентската администрация за следващата бюджетна година, която започва на 1 октомври е удължаването на данъчните облекчения, които бяха започнати през първия президентски мандат (действието им изтича в края на 2010 година), както и рязкото понижаване на бюджетния дефицит.

Според плановете е отрицателното салдо да бъде намалено наполовина към 2009 година.

За постигане на тези амбициозни цели, Белият дом предлага да бъдат орязани една шеста от държавните програми, които не са свързани със сигурността.

В същото време Буш предлага да намали разходите или напълно да прекрати финансирането на 141 различни програми, които според него работят неефективно или не отговарят на приоритетните задачи.

Именно съкращаване на подобни програми позволи на президентската администрация да икономиса $14 млрд. през миналата година.

Тогава Буш искаше да ореже общо 154 програми ($15.8 млрд), а Конгресът се съгласи с намаляването на финансирането на две пети от предлаганите съкращения.

Очаква се, че през тази година дебатите няма да бъдат по-малко напрегнати, особено в навечерието на изборите за Конгреса, където демократите се надяват да вземат надмощието на републиканците, които основно подкрепят готвения Бюджет на страната.

От сега е ясно, че едва ли предложенията на Белия дом ще минат напълно.

Преглед на готвения Проектобюджет показва, че най-силно се готви орязването на разходите за медицински програми. Буш предлага да се икономисат $36 млрд. през следващите пет години от програмата за безплатна медицинска помощ на възрастни хора Medicare. В момента програмата обслужва над 41 млн. възрастни, което е около една седма от общото население на САЩ.

В близките няколко години излизат в пенсия 78 млн. човека от поколението на “бейби-бумърите” и правителството иска да вземе нещата в свои ръце преди да гръмне бомбата с пенсиите и здравното им обслужване.

Белият дом готви и други крайно непопулярни мерки – да се ореже програмата за помощ на майки с ниски доходи ( с $107 млн.), както и намали финансирането на лечебните заведения през следващите пет години с общо $20 млрд.

В същото време властите в САЩ се готвят да изхарчат с 5% повече за силовите министерства от разходите за финансовата 2006 година.

Ако текстът мине, догодина Пентагона ще похарчи почти $439.3 млрд.

Другото ново в проекта е че Буш е махнал от текста миналогодишното си предложение кардинално да преразгледа системата за социално осигуряване.

Вместо това Белият дом предлага да се създаде Комисия с представители на републиканците и демократите, която да обсъди проблемите в сферата на социалното осигуряване и различните програми за безплатна и дотирана медицинска помощ.

В същото време наскоро изследователският институт Cato Institute публикува проучване, според което сегашният американски президент Джордж Буш е най-разточителният лидер на САЩ за последните 40 години.

От началото на първия мандат на Буш досега разходите на федералния бюджет са се покачили с 8%, което го изкачва на първо място по държавни разходи.

Буш изпреварва обявените за прахосници Линдън Джонсън (управлява САЩ в периода 1963-1969 год., при него разходите се повишават с 4.6%), Джералд Форд (съответно, 1974-1977, 3%), Джими Картър (1977-1981, 2.4%) и Роналд Рейгън (1981-1989, 1.9%).

Джонсън (води войната във Виетнам) и Рейгън (води политика на “надпревара във въоръжаването с СССР) са харчили парите на данъкоплатците основно за военни програми.

Форд рязко орязва финансирането на военни програми, но хвърля огромни средства за мирни програми. Картър предпочита да харчи парите от хазната за целеви субсидии на различни отрасли от икономиката на САЩ.

При Буш разходите се повишават във всички посоки – ръстът при финансирането на военните разходи е 8.8%, разходите за отделни икономически и хуманитарни проекти, реализирани в САЩ се повишават с 7.7%.

Според Cato Institute, напълно възможно е в оставащия мандат на Буш, разходите да се повишат още, тъй като серията от урагани, както и войната в Ирак изискват нови и нови разходи.

Една от структурите на Белия Дом - Офисът за Управление и Бюджета\Office of Management and Budget (ОМВ) - публикува резултатите от поредния анализ на ефективността на държавните програми на САЩ.

Ежегодно ОМВ анализира част от федералните програми, където се изразходват държавни средства. (В САЩ се реализират около 1.2 хил. държавни програми, за които само през 2004 година са били изразходвани над $2.57 трлн. Сред тях са медицинските и пенсионните застраховки Medicare и Medicaid).

ОМВ е проверил 607 проекта, които са били финансирани от държавния бюджет.

15% от тях са били признати за "ефективни", 26% за "частично ефективни", 26% за "адекватни", 4 на сто за "неефективни".

29 процента от проучените програми не са показали никакви резултати, затова не са били и оценени.

Статистиката сочи, че една трета от федералните програми на Вашингтон харчат пари напразно, макар и положението да се е подобрило спрямо аналогичното проучване от 2002 година, когато за "неефективни" са били признати 55% от държавните програми в страната.

Още в първите дни на 2006 година гръмна скандалът с реформираната програма Medicare.

От началото на януари тази година хиляди от близо 6.2-те милиона американски пенсионери и инвалиди, чиито лекарства трябваше автоматично да преминат от Medicad на новата реформирана програма Мedicare са останали без помощ.

Става дума за програмата Medicare Part D, която осигурява безплатни лекарства за бедните, посочва агенцията.

В аптечната мрежа на хиляди е било обяснено, че или не са включени в програмата, или лекарствата им не са включени в списъка на медикаментите, които се заплащат от Medicare.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Горките американци, защо не дойдат тук, където медицинските услуги за достъпни за всички и са на такова високо качество, че който е влязъл в блоница, не излица оттам, освен с краката напред.
#1 | от Нещастник български | преди
Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив