06 Май 2024, 00:23 Днес (0) | Вчера (1)

Дигиталният маркетинг променя пазара на бързооборотни стоки

07 Май 2014 11:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 май 2014, 11:27

Инструментите за мобилен маркетинг, услугите, базирани на местоположението и indoor – позиционирането са сред най-новите методи, използвани от ритейл сегмента

През последните години дигиталният маркетинг навлиза с все по-бързи темпове в сегмента на бързооборотните стоки. Рекламните кампании, базирани на онлайн и други иновативни методи, стават все по-интересни и по всичко личи, че тази тенденция ще се засилва. Дигиталният маркетинг отчита ръст в повечето икономически браншове, но ритейл пазарът се откроява като един от секторите, които се възползват най-активно от него, променяйки изцяло методите за комуникация с потребителите.

"Причината за това е, че спецификата на ритейл бранша му позволява да се възползва в най-голяма степен от предимствата на новите маркетингови инструменти. Тази тенденция, която отдавна се наблюдава в световен мащаб, напоследък не отминава и България" - посочва Георги Костов, управляващ партньор на българската дигитална агенция eDesign.
Той откроява пет ключови тенденции, които променят пазара на бързооборотни стоки през тази и отминалата година:

По-ефективно използване на "точките за продажба"

Физическите "точки за продажба" (point of sales) са в основата на бизнеса с бързооборотни стоки и през последните месеци все по-често ставаме свидетели на обвързването на тези локации с дигитални маркетингови инструменти. Комбинацията на физически методи с виртуални канали като социалните мрежи или различни приложения за добавена реалност (augmented reality) винаги е успешен модел за привличане вниманието на потребителите. Сред примерите по света са кампании, включващи генериране на съобщение в социалните мрежи чрез физическо действие, както и augmented reality приложения за "виртуално" изпробване на реални продукти.

Пълноценно използване на новите мобилни технологии

Ритейл компаниите могат в най-голяма степен да извлекат полза от услугите, базирани на местоположението (LBS – Location Based Services) и други бързо развиващи се класове мобилни приложения. Възможности като откриването на подходящ обект в близост до нас (на база на GPS позиционирането на смартфона или таблета ни) или съобщения от типа "push-notification”, които ни уведомяват, че преминаваме покрай нещо интересно, вече привлякоха вниманието на маркетинговите отдели в ритейл бранша. Затова все повече играчи обмислят или да наложат собствени такива приложения, или да интегрират своите обекти във вече съществуващите услуги от този тип. Потенциалът на маркетинга, базиран на местоположението, се увеличава допълнително от все по-широкото навлизане на мобилен интернет у нас, ръста в продажбата на смартфони и таблети, както и появата на нови класове устройства - "умни" очила, часовници, конзоли и др.

Системите за indoor – позициониране

Т.нар. "вътрешно позициониране" (indoor positioning) е нов телекомуникационен сегмент, който включва решения за определяне на точното местоположение в сгради – там, където няма покритие на позициониращите спътници от американската система GPS или нейните руски, европейски и китайски аналози, които се изграждат в момента. Този тип системи са особено подходящи за молове, бизнес сгради, летища, гари и хипермаркети, а последните могат да спечелят най-много поради големия брой продукти, концентрирани на малка площ и нуждата от лесна ориентация на потребителите сред многобройните стелажи.

По-висока гъвкавост при комуникирането на голям брой продукти

Бързооборотните стоки са сред най-динамичните икономически сектори, пазарните тенденции се променят непрекъснато и дигиталният маркетинг единствен може да предложи достатъчно гъвкава възможност за промяна на промоциите, ценовите отстъпки и останалите послания към клиентите. Интернет е най-бързата медия, което я прави особено подходяща за комуникацията в ритейл сегмента и позволява на компаниите в него да реагират много по-адекватно на пазарните промени, категоричен е мениджърът на eDesign.

По-добро запознаване с аудиторията

Дигиталните инструменти позволяват на бизнеса да опознае много по-добре своите клиенти и да отговори на специфичните им нужди, предлагайки точното съотношение на цена и качество, което търси всеки от тях. По този начин дигиталният маркетинг има потенциал изцяло да промени сектора, заменяйки хилядите листовки, които регулярно се пъхат в пощенските кутии на домакинствата с нови канали, метрики и средства за обратна връзка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив