28 Март 2024, 20:51 Днес (11) | Вчера (12)

Директорът на "Гранична полиция" Захарин Пенов е подал оставка

29 Декември 2014 17:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 декември 2014, 15:15

Причината - трагичният инцидент с полицай Асен Асенов

Директорът на "Гранична полиция" Захарин Пенов е подал  оставка и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков я е приел. Това съобщи министър Вучков на пресконференция днес, след като се срещна с ръководителите на синдикалните организации в МВР, предаде БТА.

Пенов е подал оставка в събота по морални причини, заради инцидента с полицай Асен Асенов на българо-турската граница.

Министър Вучков посочи, че оценява високо жеста му, и даде висока оценка за професионалните качества на Захарин Пенов.

Министърът заяви, че от МВР ще предложат на  Министерския съвет нова форма за охрана на границата, защото според него сегашната вече е изчерпана. По думите му  командироването на полицаи от вътрешната част на страната  генерира огромни проблеми. Министър Вучков посочи, че те не са подготвени, а и с командироването им се оголва вътрешната част.

МВР ще работи по план, който предвижда изграждане на допълнителна ограда на границата, подобряване на пътищата в най-рисковите участъци и подобряване на техниката. Според плана командированите служители поетапно ще бъдат изтегляни, а мястото  им ще бъде заето от назначени на нови временни щатове 700 служители на "Гранична полиция".  Според плана трябва да се изградят и 131 км преградно съоръжение и около 110 км допълнителни пътища през пет общини, в които се намират най-рисковите участъци - Малко Търново, Болярово, Средец, Елхово  и Свиленград. По думите на министър Вучков изграждането на пътищата ще струва около два и половина милиона лв. Той посочи, че чрез тези инициативи по един устойчив начин може да се реши
проблемът на българо-турската граница поне за 10 години напред.

Представителите на синдикатите в МВР заявиха, че очакват да бъдат посочени причините и отговорните за инцидента, при който загина Асен Асенов. Някои от тях се съгласиха, че при стриктното спазване на мерките, предложени от ръководството на МВР, е възможно да настъпят подобрения по границите.

От синдиката на пожарникарите и спасителите се оплакаха, че работят с изключително намален състав и има реална опасност и при тях това да доведе до трагичен инцидент като този с Асен Асенов. Те посочиха, че проблемът остава на дневен ред, защото бюджетът на МВР към момента не позволява нови назначения при
пожарникарите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив