09 Юли 2024, 01:32 Днес (0) | Вчера (2)

Днес е референдумът за независимост на Шотландия

18 Септември 2014 09:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 септември 2014, 09:09
Под лиценза на creativecommons

Близо 97% от шотландците с право на глас са се регистрирали за референдума

Шотландците гласуват днес дали да останат част от Обединеното кралство или да създадат своя собствена държава. Резултатите от референдума обаче може да имат последици за цяла Европа.

Над 4 милиона души имат право да гласуват в Шотландия дали страната им да се отдели от Обединеното кралство, в което влизат още Англия, Уелс и Северна Ирландия. Решението им ще засегне живота на общо 64 милиона души, които живеят на британските острови, предава БНР.

Близо 97% от шотландците с право на глас са се регистрирали за референдума. Последните анкети дават лека преднина на тези, които искат страната да остане в Обединеното кралство.

Привържениците на самостоятелна Шотландия твърдят, че тя може да се превърне в една от най-проспериращите европейски нации. Тези, които искат страната да запази съюза с Лондон, изтъкват, че шотландците могат да загубят работни места и британските си пенсии, и рискуват да се превърнат в поредния икономически провал на Европа, подобно на Гърция, преди няколко години.

Ако шотландците подкрепят отделянето на страната от Обединеното кралство, ще последва конституционна и политическа криза, прогнозира професорът по конституционно право в университета в Единбург Алън Тренч. В интервю за "Хоризонт" той рпогнозира, че ако вотът от референдума е положителен, той ще предизвика голяма криза в Обединеното кралство. "Няма съмнение, че ако се гласува с "да" на референдума, Шотландия трябва да обяви независимост и аз бих искал това да стане възможно по-бързо. Но изпълнението на тази задача би било сложно. Подозирам, че процесът по осъществяване на независимостта ще бъде много по-неприятен, объркващ и скъп, отколкото твърдят привържениците на отделянето."

Според проф. Тренч евентуалното отделяне на Шотландия ще предизвика конкретни икономически последици - спад на британската лира, проблеми с търговията с имоти, както и преместване на банки и финансови офиси от Шотландия в Англия.

Референдумът ще бъде следен внимателно в други страни от ЕС, като Испания, където също има силни настроения за отцепване.

Вот в полза на шотландската независимост може да катализира центробежни тенденции и в други части на Стария континент. Каталунците и баските в Испания, както и сепаратистите във Фламандския регион на Белгия и в Северна Италия ще подскачат от радост, ако шотландците гласуват за независимост, коментира британският в-к "Дейли телеграф".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8069
GBP 2.4796 2.4887 2.3115
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив