25 Април 2024, 09:13 Днес (1) | Вчера (12)

Днес е тестът на борсата за ток, битовите клиенти трябва още да изчакат

11 Декември 2015 10:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 декември 2015, 09:47
Под лиценза на creativecommons

От днес, макар и в тестови режим, започва работата на електроенергийната борса. Първите сделки ще са с енергия от АЕЦ "Козлодуй" и от първия участник на борсовия пазар ТЕЦ Марица изток 2 сключил договор с борсовия оператор Българска независима енергийна борса ЕАД

Предвижда се от началото на следващата година електроенергийната борса да заработи в реални условия. 

Досега пазарът е либерализиран за големите индустриални предприятия, а от миналата година - и за средния бизнес или общо около 12 хил. абонати. За да могат да сменят доставчика си битовите потребители и дребния бизнес - общо около 5 млн. абонати, обаче ще се изисква още малко време за подготовка и промени в нормативната уредба.

Преди дни едно от ЕРП-тата в съдружие с банка вече обявиха оферта за собствениците на малки компании за излизане на свободния пазар като обещаха сметките им да паднат с една четвърт.

Според експерти за семействата това реално ще е възможно най-рано през пролетта на 2016 г., но по-вероятно е да стане към края на годината, за да се избегнат възможни сътресения.  В идеалния случай смяната на доставчика на ток след година ще бъде също толкова достъпна, както смяната на мобилния оператор или достачвика на интернет, прогнозират експертите.  

Едно от техническите изисквания за големите консуматори е те да имат електромер, следящ потреблението в реално време. Тъй като при  битовите потребители това е по-трудно осъществимо, енергийният регулатор е възложил на ЕРП-тата да разработят т.нар. стандартизирани товарови профили. Те обобщават типовете клиенти в зависимост от потреблението през различните часове от денонощието и в почивните дни.

Товаровият профил не засяга пряко крайния потребител, а позволява на търговеца и администратора на енергийния пазар да разпределят отговорността за балансиране. Във фактурата си клиентът ще вижда, както и досега, какво е реалното потребление в дома му, отчетено от електромера. 

След смяната на доставчика за домакинствата ще се промени единствено цената на самата електроенергия. Останалите компоненти -  таксите за ползване на инфраструктурата за пренос и разпределение, както о добавката "задължение към обществото", остават регулирани.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив