04 Май 2024, 03:14 Днес (0) | Вчера (0)

Днес стартира седмица на пожарната и аварийна безопасност

08 Септември 2005 11:28 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Турнири, демонстративни учения, международна конференция и други събития са включени в програмата на седмицата от 8 до 14 септември

Тържественото откриване на Седмицата на пожарната и аварийна безопасност ще бъде днес от 14 часа на стадион “Академик” в Свищов. Директорът на НСПАБ ген. Кирил Войнов ще даде старта на есенния турнир на Младежките противопожарни отряди ”Млад огнеборец” на името на Юлиян Манзаров. Турнирът е организиран от НСПАБ, община Свищов и  фондация “Ангели от Лим”.
ДНСПАБ обяви телефон на приемната за граждани, която ще работи от 7 до 14 септември / в рамките на работния ден/ - 02/ 9821282.
В Пловдив на 8 и 9 септември ще се проведе 34-ят Републикански преглед по пожаро-приложен спорт.
На 12 септември официално ще бъде открита противопожарната служба в град Ябланица.
В София на 13 септември от 9 часа ще се проведе тържествено събрание по повод професионалния празник на пожарникарите, на което ще бъдат прочетени заповеди за награждаване и поздравления. Ще бъдат връчени средства събрани от служителите на НСПАБ и фирма “Интерком – България”АД за подпомагане на семействата на загиналите служители. По-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите пожарникари в сградата на ДНСПАБ на ул.”Пиротска” 171 а, на гроба на Юрий Захарчук и други изявени личности в историята на пожарното дело.
На 13 септември от 11 часа столичните пожарникари ще проведат демонстративно пожаро - тактическо занятие в  НДК /вх.А-5/ с извършване на аварийно-спасителни дейности и оказване помощ на “пострадали” граждани.
На 14 септември от 8,45 часа пред паметника на незнайния воин ще бъдат поднесени венци.
От 10 часа директорът на НСПАБ ген. Кирил Войнов и представители на НСПАБ ще се включат в работата на международната конференция “Структури за сигурност на Балканите. Управление при кризи”, която се провежда под егидата на президента Георги Първанов. НСПАБ участва в конференцията с юбилейната секция  ”Пожарната и аварийна безопасност – Фактор на сигурността”. Изявата съвпада със 100 годишнината от първия пожарникарски събор и 35-годишнината от съществуването на научно-приложна дейност в службата. Успоредно с конференцията, която се провежда на 14 и 15 септември, в ИНТЕР-ЕКСПО ЦЕНТЪР на бул.”Цариградско шосе”147 се провежда и специализирана изложба ”Защита и сигурност”, където НСПАБ ще има щанд. На 790 кв.м изложбена площ ще се представят български и чуждестранни фирми-производители на пожарно оборудване, технически средства, средства за пожарно известяване и сигурност.
На 14 септември от 18 часа в Народния театър “Иван Вазов” ще се проведе тържественото събрание и концерт по случай професионалния празник на пожарникарите в България и 100-годишнината от първия пожарникарски събор. На концерта са поканени и всички участници и гости на конференцията.
По традиция празникът се предшества от седмица, посветена на пожарната и аварийна безопасност във всички региони на страната. В седемте дни преди 14 септември противопожарните служби във всеки отделен регион провеждат различни инициативи за популяризиране дейността, както и за приобщаването на хората към превантивните мерки за безопасност. Откриват се приемни и се обявяват телефони за граждани, където те могат да поставят своите въпроси и да се допитват по конкретни проблеми в областта на ПАБ за своето населено място и район.
В почти всички регионални служби в страната ще бъдат проведени срещи с представители на местната власт. Огнеборците ще почетат с венци и цветя паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг колеги и ще се срещнат с ветерани на професията. Ще се осъществят множество спортни прояви.
В Пловдив и в региона са предвидени голям брой спортни изяви - там в рамките на седмицата ще бъдат проведени демонстративни учения и занятия за гасене на пожари и аварийно-спасителна дейност, както и демонстрации по пожароприложен спорт в Пловдив, Асеновград, Първомай, Карлово, Хисар и др.
Противопожарната служба във Варна е подготвила много и разнообразни демонстративни занятия за деца от детските градини в двора на Първа РСПАБ в града и парк ”Детски свят” в кв.”Аспарухово”, както и в детски заведения с пожарникари от районните служби в региона.
В РЗПАБ – Перник кметът на града официално ще открие новопостроената учебна кула в службата.
В РЗПАБ - Кърджали е предвидено демонстративно занятие в областния център.
В Русе на 13 септември на стадион “Дунав” пожарникарите от РЗПАБ ще се включат в приятелска футболна среща с колегите си от РЗ”Полиция”. В рамките на седмицата  ще се проведе и гросмайсторска игра на шах – едновременно на няколко дъски в конферентната зала на РДВР.
В сградата на РЗПАБ – Видин ще бъде открита паметна плоча на загиналия преди година при изпълнение на служебния си дълг 45–годишен пожарникар Огнян Борисов Иванов. Плочата в двора на службата ще бъде открита на 13 септември, в навечерието на празника.
В две районни служби тази година ще бъдат отбелязани юбилеи – 60 години от създаването на РСПАБ -Тервел и 40–годишнината от създаването на РСПАБ – ТЕЦ ”Марица – изток-2”.
В София, в детски комплекс “Патиланци” със съдействието на огнеборците от 7-ма РСПАБ на 10, 11 и 12 септември част от детските игри и викторини ще бъдат на пожарна тематика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив