18 Април 2024, 20:56 Днес (11) | Вчера (11)

Днес ще бъде подписано споразумението за VII блок на АЕЦ "Козлодуй"

01 Август 2014 10:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 август 2014, 10:30
Под лиценза на creativecommons

Очаква се днес да бъде подписано акционерно споразумение между АЕЦ „Козлодуй" и американската компания „Уестингхаус" за строителството на 7-ми блок на централата, съобщи за „Хоризонт" изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов

Споразумението, което ще влезе в сила най-рано през октомври, трябва да докаже възможността за реализацията на проекта у нас. 

Следващата стъпка е новото правителство да вземе решение за изграждането на блока. Стойността на проекта, за която ще се преговаря, е 5,3 милиарда долара. Участието в акционерното дружество ще бъде 70 % за АЕЦ "Козлодуй" и 30 % за "Уестингхаус".

Изплащането на заема за новата мощност ще се извършва с парите от продажбата на електроенергия от пети, шести и седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Споразумението с "Уестингхаус" рамкира само преговорите до сега за 7 блок в АЕЦ "Козлодуй". Това е първа стъпка от един маратон, който ни предстои, каза пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев.

Нищо от това споразумение няма да доведе до финансови разходи от страна държавата, беше категоричен той. Това акционерно споразумение за създаване на едно бъдещо предприятие ще влезе в сила едва когато едно следващо правителство го одобри, така че да има приемственост, каза министърът на икономиката в оставка.

До момента нямаме финансов модел и договор за проектиране, доставка на оборудване и изграждане, подчерта Драгомир Стойнев. В този финансов модел става дума за създаване на бъдеща компания, поясни Стойнев. Това споразумение предвижда рамката на стъпките, които ще бъдат извършени от следващото правителство. Но ако финансовият модел не покаже добри стойности, които да са благоприятни за българската държава нищо няма да се случи. Но ние не казваме край – всичко е приключило. Ако следващото правителството не го потвърди, всичко приключва и точка, обясни Стойнев.

Миналата седмица е имало разговор с ЕК за "Южен поток" България е защитила позицията си, съобщи още министърът на икономиката и енергетиката в оставка. Сега трябва да представим допълнителна информация относно минали действия, каза той.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив