25 Април 2024, 06:46 Днес (0) | Вчера (12)

До 10% ръст на сделките през 2015 г. при запазване на политическата стабилност

17 Декември 2014 11:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 декември 2014, 11:30

Апартаментите с три спални в центъра или в затворен комплекс ще продължат да привличат най-голям брой купувачи

Инвестицията в луксозен имот е изключително сигурна стъпка в контекста на настоящата икономическа ситуация и все по-голям брой от хората с добри доходи го осъзнават. Активността в този сегмент на пазара на недвижими имоти расте през последните месеци, очертавайки ясна тенденция, която ще продължи и през 2015 г. според консултанти от компании за луксозни имоти. "През последните седмици броят на огледите на престижни и луксозни имоти нарасна с над 20%. Както очаквахме, обявяването в несъстоятелност на една от най-големите български банки накара част от хората с по-сериозни спестявания да преосмислят вложенията и разпределението на спестяваниятаси. Като резултат нашите клиенти– както групата на заможните собственици на голям бизнес, така и тези на високи управленски позиции, се активизираха”, споделя Весела Илиева, управляващ партньор на компания за луксозни имоти. "Годините след кризата доказаха, че  луксозният имот е доходна и разумна в дългосрочен план покупка, тъй като гарантира не просто сигурността на вложението на парите, но има и добавената стойност на луксозното изпълнение. По-слабата ликвидност, която е основен недостатък на инвестицията в недвижим имот не е проблем на тази група клиенти, тъй като не става въпрос за търсене на краткосрочни инвестиции”, допълва Илиева.

Събитията у нас се отразиха в активизиране на покупките на луксозни имоти в две основни направления, прякосвързани с категориите клиенти и техните разполагаеми бюджети. Подходящи за инвестиция към момента са просторни апартаменти в столицата или луксозни къщи в затворени комплекси.

Най-предпочитаният имот в последните месеци, който според консултантите е и най-сигурната инвестиция в имот с оглед на запазването на неговата стойност и добрата ликвидност, е четиристаен апартамент в престижен район с осигурено паркомясто.  Най-популярните райони са квартали като Иван Вазов, Изток, Лозенец, Бояна, както и в близост до бул. България.
 
"Наличието на гараж или паркомясто става от все по-голямо значение за клиентите”, коментира Красимир Ангелов, мениджър Корпоративни клиенти."Купувачите, а и наеамателите, обръщат внимание на това дали общите части са луксозни и поддържани, както и на богатсвтото на зеленина наоколо. Не на последно място при решението за покупка на жилище стои сигурността – все повече клиенти осъзнават, че имот в сгради с денонощна охрана и видеонаблюдение могат да бъдат обитавани по-спокойно и отдадени под наем по-лесно, а предстоящото отдаване е важно за все по-голям процент от купувачите на компанията.

18% от покупките през втората половина на 2014г. са направени с цел инвестиция. В действителност този процент е по-голям,тъй като част от клиентите тръгват с нагласата да закупят имот за отдаване под наем, но ако попаднат на добро предложение заменят основното си жилище с новото, постигайки по-висок стандарт на живот в него.

Другият тип подходящи з апокупка в момента имоти и вече предпочитани от купувачите са елитните къщи, разположени на комуникативни локации в близост до центъра на столицата. Ключово предимство на луксозните къщи е да се намират в затворен комплекс, където е налична денонощна охрана, поддръжка на пространствата и повече зеленина. Къщите се купуват изцяло за ползване, а не с цел постигане на доходност и са характерно търсене на заможните хора. При тях текущите разходи, дори когато не се ползват, са високи, а ликвидността им е още по-слаба, така че българите рядко ги избират като инвестиционно решение.

Очакванията са през идната година да се засилят двете основни тенденции: покупката на големи апартаменти с цел генериране на доходност и ръст на сделките за къщи в затворени комплекси, които общо да доведат до покачване на общите обеми с 5 до 10%.

Независимо от ръста на обемите, ценовите нива няма да претърпят промяна. На пазара все още има интересни предложения за продажба, които покриват критериите на купувачите.

"Очаквам стабилни ценови нива, които да продължат да дават сигурност на участниците на пазара”, коментира Весела Илиева. "Това, което прави впечатление през последните месеци, е приближаването на очакванията на двете страни в ценово отношение. На практика това може да се окаже още един ключов фактор за повишаване на броя на сключените сделки”, допълва Илиева.

Цените в най-популярните райони в столицата варират в зависимост от имота, като на Оборище нивата за апартамент са в диапазона 150 000 – 550 000 евро, а в останалите части на столичния център  се движат между 150 000 и 300 000 евро. В квартали като като Иван Вазов и Изток долните граници са по-високи. В Изток елитен апартамент е на стойност между 220 000 и 400 000 евро, а в Иван Вазов, където предлагането е ограничено нивата са около 250 000 – 350 000 евро. Широки са границите в Лозенец – апартаментите в района започват от 130 000 и стигат до около 500 000 евро. В кварталите в полите на Витоша като Бояна и Драгалевци апартаментите са между 150 000 и 300 000 евро, а луксозните къщи са на стойности от 400 000 до 800 000 евро. В затворените комплекси в и около столицата нивата на апартаментите също са от 150 000 до 300 000, а къщите – от 300 000 до 650 000 евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив