19 Април 2024, 18:32 Днес (10) | Вчера (11)

До 80% от топлоенергията отива на вятъра

03 Юни 2016 09:10 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юни 2016, 00:58

Новите цени на парното и тока обричали НЕК на загуба за стотици милиони

Шефът на НЕК Петър Илиев определи компанията като "спонсор" и "кошче". Той още веднъж подчерта, че заради новите цени дружеството е принудено да трупа дългове. В същото време то плаща такса само на себе си - заради ВЕЦ-овете, които стопанисва, НЕК дължи 5% такса във фонд "Сигурност", пише в. Сега.

Топлофикациите са крайно неефективни. Загубите на енергия достигат до 80%, което носи негативи както за самите тецове, така и за потребителите. Това стана ясно от думите на директора на НЕК Петър Илиев, който участва вчера в открито заседание на енергийния регулатор, на което се обсъждаха новите цени на енергията от 1 юли. За парното и топлата вода се предвижда поевтиняване между 4 и 16%. Токът вероятно ще поевтинее средно с 0.02%. Недоволство от предложенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изразиха всички дружества - и държавни, и частни.

Според топлофикациите комисията редовно занижава разходите им и те остават без средства за поддръжка. "Не можем да признаем едно високоефективно производство на електрическа енергия и в същото време да изхвърляме 80% от топлинната енергия в атмосферата. Насърчаваме загубите, като най-ниският процент е при "Топлофикация-София" - 17%", възмути се Илиев.

Проблемът с неефективното производство на централите не може да бъде решен от години. С промени в Закона за енергетиката от миналата година депутатите решиха НЕК да не изкупува задължително и на високи цени тока от такива производства. За целта тецовете трябваше да монтират уреди, които да доказват, че произведената енергия е високоефективна. И до момента обаче част от тях изтъкват различни причини, за да не спазят изискването, а от министерството не уточняват дали НЕК продължава да изкупува тока им, въпреки че по закон не би трябвало да го прави.

Около 400 милиона лева ще бъдат годишните загуби на НЕК, в случай че КЕВР одобри новите, по-ниски цени на парното. Ако цената на тока остане същата, както се предвижда в последния доклад на регулатора, това ще доведе до пореден дефицит в НЕК за още десетки милиони. В момента електрическата компания не е в добро финансово състояние, заяви Петър Илиев. Само просрочените задължения към партньорите за минали периоди са 47 млн. лв. "Ние сме спонсори на останалите дружества в енергетиката и това няма как да продължава, защото дефицитът не спира да се трупа. И тази констатация щеше да е смешна, ако не беше зле", коментира шефът на компанията.

От орязани разходи се оплака и директорът на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов, който директно заяви, че това "ще постави под съмнение нейната работа и безопасност". Недоволни от предложенията на КЕВР са и от ЕРП-тата. Част от тях - ЕВН и "Енерго -Про", поискаха минимално увеличение на цените от 1 юли, но от ЧЕЗ директно настояха за увеличение от над 20%. Дружествата не коментираха дали новите цени на тока биха ги довели до загуби, но обясниха, че ще ги поставят в затруднена ситуация спрямо изискванията за покриване на ремонтните и инвестиционните им програми. По традиция ЕРП-тата мотивират исканията си за по-високи цени с нуждата от модернизация, а КЕВР определя по-ниски стойности, защото не са направили достатъчно, за да подобрят мрежата и обслужването.

Новите цени на тока ще станат ясни на 30 юни, когато КЕВР ще проведе закрито заседание. Преди това - през следващата седмица, регулаторът ще проведе обществено обсъждане на предложенията.

КАЗУС

През миналата година НЕК е била санкционирана със 17 акта, защото не спазва задължението си за поддържане на нивата на язовирите, където има ВЕЦ-ове, съобщи още директорът на компанията Петър Илиев. Реално това означава, че съоръженията не са били източвани през централите, за да се намали обемът им при високи води. "Ние тази енергия няма къде да я продадем", коментира Илиев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив