29 Март 2024, 13:25 Днес (7) | Вчера (11)

До края на годината електронната здравна карта ще е факт

15 Февруари 2013 14:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 февруари 2013, 14:35
Под лиценза на creativecommons

В електронната здравна карта за идентичност ще се съдържа цялата информация за здравния статус на пациента, като кръвна група, алергии и съгласие за донорство. Чрез картата ще има възможност и за полагане на електронен подпис

 

До края на 2013 година трябва да приключи изграждането на единната електронна здравна система. 

Чрез нея ще може да заработи и електронната здравна карта. В нея ще се съдържа цялата медицинска информация за пациента. Министър Десислава Атанасова съобщи, че благодарение на картата ще се спестят и средства.

В електронната здравна карта за идентичност ще се съдържа цялата информация за здравния статус на пациента, като кръвна група, алергии и съгласие за донорство. Чрез картата ще има възможност и за полагане на електронен подпис. Издаването на картата ще бъде по-евтино от издаването на лична карта и няма да е задължително.

"В един последващ период всеки български гражданин ще има възможност първо да има достъп до здравното си досие, но не само здравното досие, което се събира в касата и се плаща с публични средства, а за цялата си медицинска документация и от спешна помощ и всички, които не работят със здравната каса. Тя ще може и да се надгражда", каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. 

От здравното министерство очакват чрез картата да се спре корупцията в системата, както и да се избегнат лекарските грешки. За да се тества системата, първите 5 хиляди карти ще бъдат издадени безплатно на студенти, лекари, журналисти, адвокати в близките два месеца. Картата е част от електронното правителство.

"Вместо да си вадите личната карта и да ходите на място да ползвате каквато и да е било услуга от администрацията, ще имате възможност това да го правите от вкъщи, когато ви е удобно на вас. Първите услуги, които ще позволят достъп до тях чрез тази електронна идентификация, са 50 услуги за столичната община, разработени в рамките на друг проект", обясни Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, съобщенията и информационните технологии. 

Здравният министър съобщи, че в петък ще бъде обявен списъкът с всички   заболявания, за които здравната каса ще плаща за домашно лечение.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив