19 Април 2024, 19:45 Днес (10) | Вчера (11)

До края на годината ще има карти за превенция от наводнения

31 Юли 2014 11:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 юли 2014, 11:48
Булфото

Зоните, в които реките се разливат през различните валежи, ще бъдат обозначени

До края на годината предстои изготвянето на специални карти, с които хората ще бъдат известени какъв е рискът от наводнения в зоната, където са избрали да живеят. Това съобщи вчера Асен Личев, който оглавява дирекция "Води" в Министерството на околната среда и водите. 

Според него подготвяният документ е от изключително значение, тъй като от столетия хората у нас се заселват в близост до коритата на реките. В картите ще фигурират реките и зоните, в които те се разливат при различните валежи, те ще бъдат изработени в изпълнение на евродирективата за наводненията.

"Неслучайно в Цар Калоян преди седем години стана страхотно наводнение. Там падна и язовирна стена и водата нямаше откъде да изтече. Дадохме седем жертви", напомни трагедията Личев. 

Той обясни, че според Закона за водите речното легло или русло представлява временно или постоянно съсредоточаване на вода, което означава, че и деретата, в които не тече постоянно вода, представляват речно русло. 

В закона има пет забрани по отношение на дейностите в руслото и прилежащите земи - да не се строят жилищни постройки, да не се складират отпадъци, да не се складират насипни материали, които биха могли да увеличат унищожителната сила на водата. Личев съжали, че проблемът е систематична слабост и че никой не е направил преглед на самото устройство на населените места от тази гледна точка. Наглед безопасни дерета доведоха до жертви, констатира той.

Експертът смята, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се види какво е положението със застрояването на деретата, които на пръв поглед изглеждат безопасни. Според него честата смяна на правителствата води до загуба на всякаква устойчивост и приемственост. 

Той обясни, че през 2004 г. при кабинета "Сакскобургготски" е приета стратегия за управление и развитие на водния сектор, подготвен е закон по темата, приет е на първо четене от парламента и след смяната на правителството това е забравено. През 2009 г. е било подготвено ново изменение на закона, но при смяната на правителството то отново е забравено. 

При управлението на ГЕРБ отново е приета стратегия за управление и развитие на водния сектор от парламента, приет е законът на първо четене, властта е сменена, а законът - пак забравен. В момента отново е подготвен закон за управление на водите, който урежда и въпроса за единния орган, който да следи за язовирите в страната, но той е в процедура по междуведомствено съгласуване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив