13 Май 2024, 19:46 Днес (12) | Вчера (0)

До пет години ще има пълна либерализация на газовия пазар

06 Юни 2017 15:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 юни 2017, 15:26

Скоро ще се въведе търговия на ел. енергия в рамките на деня, съобщи Иван Иванов от КЕВР

Превенцията на проблемните плащания е важен проблем, който трябва да намери своето разрешение. Трябва постепенно да дадем възможност на всички свои граждани да могат да плащат разходите в ютилити сектора. Това заяви доц. Иван Иванов, председател на КЕВР по време на провеждащата се в Интер Експо Център Конференция "Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора", организирана от Новините Груп.

Иванов посочи, че уязвимите потребители трябва да бъдат във фокуса на вниманието на институциите у нас.  Съгласно третият енергиен пакет всяка страна от ЕС трябва да подсигури уязвимите групи преди да пристъпи към пълна либерализация на пазара. Иванов посочи два вида мерки. Едната е въвеждане на разсрочено плащане на натрупаните задължения. Друг вариант е всички да плащат някаква добавка, с която да се помага на енергийно уязвимите. "Но така ще се разшири самата група на уязвимите", посочи Иванов. Според него, има и трети вариант – подпомагане на тези хора чрез държавния бюджет. За това ще са необходими около 140 млн. лева, които да се изплащат от бюджета чрез социалното министерство, са изчислили в КЕВР.

Ролята на комисията при ценообразуването е да намалява и премахва изкривяванията на пазара на тези услуги, посочи председателят на КЕВР.

Той съобщи, че скоро ще се въведе търговия на ел. енергия в рамките на деня. Това ще стане възможно благодарение на промяната на правилата за търговия с ел. енергия и създаването на енергийна борса на 16 януари 2016 година.

Предстои либерализиране и на газовия пазар – до две години всички играчи трябва да излязат на свободния пазар, а пълната либерализация трябва да стане до пет години – и по искане на еврокомисията. Тогава КЕВР вече няма да влияе върху цените на продукта, а само върху цените за пренос по мрежите.

При либерализирането на енергийния пазар на първо място ще стоят интересите на потребителите, заяви от своя страна зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той подчерта, че енергийната ефективност води не просто до по-добри условия за живот, но намалява разходите на хората и бизнеса и така се ограничават проблемните плащания в ютилити сектора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив