19 Април 2024, 07:11 Днес (0) | Вчера (11)

Доброволци от наводнението във Варна с европейски отличия

21 Ноември 2014 14:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2014, 12:45
Булфото

Престижната награда "Европейски граждани на годината" ще бъде връчена на 19 декември

Европейска награда за доброволците, които първи дойдоха на помощ при наводненията в "Аспарухово” през юни. Те станаха европейски граждани на годината, съобщава Нова телевизия.

Това са момчетата и момичетата, които първи подават ръка на пострадалите от наводнението в "Аспарухово”. Още в нощта на бедствието превръщат класните си стаи в помещения за подслон за тези, които са останали без дом.

"Цяла нощ мъкнахме от класните стаи чинове, маси, подреждахме легла на първия етаж на втория и създадохме за 65 човека леглова база, където да можем да ги посрещнем”, спомня си Пламен Петров, директор СУПЦ-"Д-р Анастасия Железкова”-Варна.

В ранното утро на 20 юни те първи пристигат в "Аспарухово”, за да разчистват. Когато се сформира доброволческия отряд всички се включват. Работят неуморно 14 дни.

"Реших да помогна, защото съм с добро сърце, макар, че нямам родители. Накара ме вътре в себе си да помогна, защото след време това ще се върне”, разказва доброволецът Андриана Евстатиева.

"Важно е да подадеш ръка на човек, който се нуждае от помощ. Не е важна наградата. Важно е сърцето за другия човек и важна е обичта”, казва доброволецът Мирослав Иванов.

"За този труден живот, който съм го преживял през тези години и сега съм решил да помогна на тези хора с каквото може”, обяснява доброволецът Тодор Христов.

Наградените доброволци от Варна са израснали без родители и без свой дом. Живеят и учат тук - това е домът, който без колебание отстъпват на пострадалите от потопа.  

"С такъв ентусиазъм ходеха всички. Погледнете ги. Много от тях имат физически проблеми, кой с ръка, кой с крак, други имат заболявания... Отидоха да помагат на тези хора, които бяха пострадали. Тези, които нямат дом, хукнаха да помагат на тези, които са си изгубили дома”, разказва Пламен Петров, директор на СУПЦ- "Д-р Анастасия Железкова”-Варна.

Престижната награда ще бъде връчена на официална церемония на 19 декември в София.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив