20 Април 2024, 10:13 Днес (0) | Вчера (10)

Доклад: Изкуственият интелект ще подобри застраховането, но ще "изяде" работни места

03 Април 2018 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 април 2018, 13:15

Навлизането на изкуствения интелект засяга много сериозно сигурността

Новите технологии, които навлизат бурно в световната индустрия, със сигурност ще прекроят бъдещето, което изправя пред огромно предизвикателство и натиск всички видове бизнес. Последният доклад на Allianz Global Corporate&Specialty (AGCS) прогнозира загуба на хиляди работни места заради автоматизацията и внедряването на изкуствения интелект. Областите, които първи ще усетят замяната на живите хора с машини, са информационното и клиентското обслужване, както и области, където елементарните операции ще бъдат поверени на роботи.Така технологиите ще оставят без работа агенти, куриери, телефонни оператори, служители обслуждане на клиенти и др. Така например е изчислено, че поне 600 хил. работни места в строителството ще бъдат съкратени към 2040 год. вследствие навлизането на изкуствения интелект индустрията.
Влиянието на технологиите, използвани при изкуствения интелект вече започва да се усеща в застраховането, коментира Майкъл Брух, оглавяващ отдела за разработване и внедряване на нови технологии към AGCS. "Стартъпите се стремят да опростят модела на застрахователния бизнес: използват чатботове, внедряват автоматизирано урегулиране на претенциите, - поясни той. - Добрата новина е, че заменяме простите задачи и операции /…/ , за да увеличим бързината и да подобрим оценката на застрахователните рискове." Много специалисти са оптимисти, че застраховането няма да бъде изцяло заменено от изкуствен интелект, но са уверени, че новите технологии ще променят революционно бизнеса.
В същото време се засяга и въпросът за сигурността. Вече е изчислено, че мащабна кибератака има потенциала да предизвика загуби, надхвърлящи $ 50 млрд., а дори и половин ден прекъсване при доставчик на облачни услугии има потенциала да генерира загуби около $ 850 млрд., сочи докладът на  AGCS. За по-добро идентифициране на възникващите рискове AGCS се фокусира върху пет области на интерес: софтуер достъпност, сигурност, отчетност, отговорност и етика. Всяка една от компаниите – както на ниво индустрия, така и на ниво отделен бизнес, ще бъде изправена пред задачата да съгласува своите операции според тези пет опорни области, се каза още в доклада.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив