24 Април 2024, 06:41 Днес (0) | Вчера (6)

Домакинствата очакват цените и безработицата да продължават да растат

07 Август 2015 11:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 август 2015, 11:47
Под лиценза на creativecommons

Домакинствата, които живеят в градовете, са оптимисти. Те смятат, че през следващите 12 месеца финансовото им състояние ще се подобри. Жителите в селата очакват точно обратното

Като цяло всички прогнозират, че цените и безработицата ще продължат да растат. Това показва традиционното изследване, което Националният статистически институт провежда на всеки три месеца.

На практика се запазват оценките, които домакинствата имат и за изтеклите 12 месеца.

Според потребителите, живеещи в градовете, финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца се подобрява с 2.7 пункта, докато при потребителите в селата анкетата отчита спад от 8.2 пункта.

През юли общият показател на доверие на потребителите остава приблизително на равнището си от април. Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца е по-малко негативна спрямо предходната анкета, в резултат на което балансовият показател се покачва с 1.9 пункта.

Същевременно обаче в очакванията им за следващите дванадесет месеца се наблюдава известен песимизъм, който е по-силно изразен сред селското население (намаление на балансовия показател с 8.6 пункта).

Потребителите продължават да са на мнение, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо, като инфлационните им очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца. Това се случва на фона на данните на НСИ, че от началото на годината непрекъснато има дефлация.

По отношение на безработицата преобладаващите предвиждания са, че ще има съкращаване на персонал през следващите дванадесет месеца, като според населението в селата то ще бъде с по-високо темпо.

През юли по-голямата част от потребителите продължават да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният относителен дял намалява в сравнение с предходното наблюдение. В същото време данните на БНБ от години са за непрекъснат ръст на депозитите в банките. Последните данни показаха, че депозитите на домакинствата се увеличават с 15 млн. лв. през юни до 40.58 млрд. лв.

Последната анкета отчита леко подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, като и намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите дванадесет месеца са благоприятни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив